SAD: Iran da plati 180 miliona dolara novinaru zbog zatvaranja i mučenja

Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Američki sudac je naredio Iranu da plati novinaru Washington Posta Jasonu Rezaianu i njegovoj obitelji gotovo 180 milijuna dolara odštete, jer su ga iranske vlasti zatvorile 2014. te su ga, uz mučenja, držali u zatvoru do 2016. godine.

Rezaian je proveo u zatvoru 544 dana, prenosi Hina.

“Držati čovjeka u zatočeništvu i mučiti ga kako bi ojačali svoju poziciju u pregovorima sa SAD-om nečuveno je, zaslužuje kaznu i svakako zahtijeva odvraćanje”, piše u 30 stranica dugačkoj presudi washingtonskog suca Richarda J. Leona.

Leon je kazao kako je Rezain imao “problema sa spavanjem te bi se ponekad probudio vrišteći zbog noćnih mora”, nakon torture u iranskom zatvoru.

Sud je naredio Iranu da isplati odštetu od 150 milijuna dolara Rezainu i njegovoj ženi Mary te bratu Aliju.

Sud je, također, naredio Iranu da plati gotovo 24 milijuna dolara zbog nanesene boli, patnje i prouzročenih ekonomskih gubitaka Rezainu i dodatne milijune ženi i bratu.

Uhapšen tokom pregovora

Obitelj Rezain traži odštetu u vrijednosti od milijardu dolara.

Rezain je osuđen za špijunažu, nakon suđenja iza zatvorenih vrata, koje su osudile međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava.

Uhićen je tijekom iransko-američkih pregovora o iranskom nuklearnom programu, nakon kojih je potpisan Iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojim je Iran preuzeo obvezu smanjenja aktivnosti svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, koji su također potpisale Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Kina i Europska unija te je ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO