Nestala američka bespolotna letjelica u Libiji

U Tripoliju se suparničke naoružane grupe od aprila bore za preuzimanje kontrole nad gradom (EPA)

Američka vojska saopćila je kako je izgubila bespilotnu letjelicu iznad libijske prijestolnice Tripolija, u kojoj se suparničke naoružane grupe od aprila bore za preuzimanje kontrole nad gradom.

Američka komanda u Africi (AFRIOM) saopćila je kako je bespilotna letjelica nestala dok je “pratila sigurnosnu situaciju i ekstremističke aktivnosti”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nije naveden razlog gubitka drona, ali je u toku istraga.

Agencija AFP prenosi kako se u saopćenju Pentagona navodi: “Nenaoružana letjelica na daljinsko upravljanje (RPA) Američke komande u Africi je izgubljena iznad Tripolija, Libija…”

Oborena italijanska letjelica

“Operacije se vode kako bi se procijenila sigurnosna situacija i pratile nasilne ekstremističke aktivnosti. Ove operacije su ključne u protivterorističkim aktivnostima u Libiji i u punoj su koordinaciji sa odgovarajućim državnom zvaničnicima.”

U septembru je američka vojska izvela nekoliko zračnih napada protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Libiji, usmrtivši najmanje 40 pripadnika ove grupe.

Gubitak američke letjelice dešava se dan nakon što su snage lojalne libijskom pobunjeničkom vođi Khalifi Haftaru objavile kako su oborile italijanski dron iznad zapadne Libije, dok je letio iznad teritorije pod njihovom kontrolom, dodaje AFP.

Izvor: Agencije