Kina: SAD je najveći svjetski izvor nestabilnosti

Wang Yi
Wang Yi: SAD se zalaže za jednostranost i protekcionizam (EPA)

Sjedinjene Američke Države najveći su izvor nestabilnosti na svijetu, a njezini političari obilaze svijet i neutemeljeno blate Kinu, izjavio je u subotu kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, na sastanku zemalja članica G20 u Japanu.

Odnosi dvaju najvećih svjetskih gospodarstava narušeni su trgovinskim ratom, koji nastoje riješiti, i razmiricama u vezi ljudskih prava, stanja u Hong Kongu i američke potpore Tajvanu, prenosi Hina.

Na sastanku s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom, na marginama susreta ministara vanjskih poslova skupine G20 u japanskome gradu Nagoyi, Wang se nije nije sustezao te je kritizirao Sjedinjene Američke Države.

‘Šteta multilateralizmu’

“Sjedinjene Američke Države zalažu se za jednostranost i protekcionizam, nanoseći time štetu multilateralizmu i multilateralnom trgovinskom sustavu. Ta je država već postala najveći svjetski destabilizirajući čimbenik”, prenijelo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova Wangovu izjavu.

Neki američki političari napadali su Kinu diljem svijeta, pri tome ne predočivši nikakve dokaze.

Sjedinjene Američke Države su, iz političkih razloga, koristile državni aparat da bi se “grubo umiješale” u unutarnje kineske poslove, nastojeći na taj način naškoditi “jednoj zemlji i dvama sustavima”, kao i stabilnosti Hong Konga i njegovu prosperitetu, dodao je Wang.

Razvoj i rast neizbježan trend

Kina se ovaj tjedan razgnjevila pošto je Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio dva prijedloga zakona kojima se podupiru prosvjednici u Hong Kongu te je upozorila Kinu o potezima kada su posrijedi ljudska prava.

Predsjednik Donald Trump trebao bi ih potpisati, unatoč osjetljivim trgovinskim pregovorima s Pekingom.

Kina upravlja Hong Kongom po modelu “jedna zemlja, dva sustava”, pri čemu područje Hong Konga uživa u slobodama kojih na kontinentu nema, primjerice u slobodi tiska, mada mnogo ljudi u Hong Kongu strahuje da ih Peking potkopava.

Wang je rekao i da su razvoj i rast Kine neizbježan povijesni trend, koji ne može zaustaviti nijedna sila.

Izvor: Agencije