Govor čelnika CSU-a pokrenuo raspravu o nasljedniku Merkel

Čelnik CSU-a, bavarske sestrinske stranke CDU, ušetao je na Kongres uz muzičku pratnju (EPA)
Čelnik CSU-a, bavarske sestrinske stranke CDU, ušetao je na Kongres uz muzičku pratnju (EPA)

Manje od 24 sata nakon što je štićenica Angele Merkel dobila podršku svoje stranke, bavarski konzervativni vođa Markus Soeder održao je žestok govor kršćanskim demokratima (CDU), koji je ponovo rasplamsao raspravu o tome ko bi trebao biti naredni konzervativni kandidat za kancelara.

Annegret Kramp-Karrenbauer, potencijalna nasljednica Angele Merkel, okončala je višemjesečne medijske spekulacije s pozivom izlaslanicima na Kongresu CDU-a u petak da je “podrže ili otpuste”, na što su odgovorili pljeskom.

No, Soeder je u subotu iznio druge ideje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Čelnik CSU-a, bavarske sestrinske stranke CDU-u, ušetao je na Kongres uz snažnu muzičku pratnju poput bokserskog prvaka i održao snažan i oštar govor.

SUV i nuklearna elektrana

Pozivajući CDU i CSU na jedinstvo, Soeder je ciljao na manje stranke koje su potkopale podršku njihovom savezu – Uniji.

Desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) “ne želi se vratiti u 70-te, već u 30-te”, ustvrdio je Soeder obraćajući se pred 1.000 izaslanika u Leipzigu u Saskoj, istočnoj saveznoj državi, u kojoj je AfD preoteo glasove CDU-u na regionalnim izborima prije tri mjeseca.

Nakon toga se obrušio na Zelene i optužio ih za dvostruke standarde, jer se protive aerodromima i putovanjima avionima, ali lete njima kako bi širili svoje ekološke poruke.

Soeder, čija je država dom BMW-u i Audiju, kaže kako podržava električne automobile.

“Ali, automobil nije neprijatelj u Njemačkoj. Neki ljudi misle da je SUV gori od nuklearne elektrane”, rekao je smijući se.

Govor je impresionirao izaslanike, koji očajnički žele vidjeti oživljavanje Unije prije nego što 65-godišnja Merkel odstupi.

Kancelarka, koja je na vlasti od 2005. godine, rekla je kako neće tražiti još jedan mandat na sljedećim nacionalnim izborima 2021. godine i pomogla je 57-godišnjoj Kramp-Karrenbauer da postane čelnica CDU-a.

Gafovi nasljednice

No, Kramp-Karrenbauer je napravila nekoliko gafova otkad je preuzela vodstvo CDU-a prošlog decembra, što je srozalo njezinu popularnost i otvorilo pitanja o njenoj sposobnosti da postane nova kancelarka.

Soeder, koji je zamijenio Horsta Seehofera na čelu CSU-a, možda je o istoj dužnosti razmišljao tokom svog 40-minutnog govora, koji su izaslanici pozdravili gromoglasnim aplauzom.

“On je svakako u užem izboru”, rekao je Wolfgang Reinhart, predsjednik grupe CDU-a u regionalnoj skupštini u Baden-Wuerttembergu.

Viši zvaničnik CDU-a, koji je htio ostati anoniman, također je kazao kako o Soederu “vrijedi razmisliti”.

Nikada niko iz CSU-a nije postao kancelar, iako su Franz Josef Strauss i Edmund Stoiber iz CSU-a bili kandidati Unije na saveznim izborima 1980. i 2002. godine, kada su obojicu pobijedili socijaldemokratski kandidati.

“Treća sreća?”, zapitao je jedan izaslanik na kongresu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO