Američke trupe u Siriji nastavaljaju borbu protiv ISIL-a

Američke snage ubile su prošlog mjeseca lidera ISIL-a Abu Bakra al-Bagdjadija (EPA)
Američke snage ubile su prošlog mjeseca lidera ISIL-a Abu Bakra al-Bagdjadija (EPA)

Komandant Centralne američke komande, general Kenneth McKenzie, izjavio je u subotu kako se očekuje da će približno 500 vojnika Sjedinjenih Američkih Država na istoku Sirije nastaviti operacije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u predstojećim danima i sedmicama.

“Približno 500 pripadnika američkih trupa trenutno je stacionirano istočno od rijeke Eufrat i cilj je da oni ostanu na toj poziciji i sa saveznicima iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) provode operacije protiv ISIL-a”, rekao je on na marginama sigurnosnog samita u Manami, glavnom gradu Bahreina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ostaje velika prijetnja

Oružana grupa ISIL izgubila je skoro sve teritorije koje je držala u Siriji, američke snage ubile su prošlog mjeseca njenog lidera Abu Bakra al-Bagdjadija, ali se ta organizacija i dalje smatra velikom prijetnjom.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa šokirala je saveznike u decembru prošle godine kada je saopćila kako će Washington povući sve trupe iz Sirije.

Kasnije je saopćeno kako će SAD zadržati preostali dio snaga u sjeveroistočnom dijelu države, kako bi spriječio ponovno oživljavanje ISIL-a i napade na naftna polja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO