Orban: Fidesz bi mogao napustiti blok desnog centra

Donald Tusk
U Zagrebu Tusk nije imenovao Orbana, no rekao je da je 'mainstream' skupina konzervativnih stranaka odlučna suprotstaviti se manipulativnom populizmu (EPA)

Mađarska vladajuća stranka Fidesz mogla bi napustiti blok desnog centra EU-a nakon što je Europska pučka stranka (EPP) na kongresu u Zagrebu poslala pomiješane signale o svojim nakanama nakon suspenzije Fidesza iz skupine, rekao je premijer Viktor Orban u petak, prenosi agencija Hina.

Europska pučka stranka suspendirala je članstvo Fidesza u ožujku zbog zabrinutosti u pogledu Orbanovih populističkih antiimigracijskih kampanja i erozije vladavine prava, slobode tiska i prava manjina pod njegovom vodstvom.

Fidesz nije bio pozvan na dvodnevni summit EPP-a ovaj tjedan u Zagrebu.

EPP je rekao da će poslati “skupinu mudraca” da istraži uvjete u Mađarskoj i odluči hoće li zadržati Fidesz među redovima, proces za koji je predsjedajući EPP-a Donald Tusk očekivao da se završi do kraja siječnja.

Tusk: Moramo zaustaviti populizam

Orban je bio prkosan u primjedbama na mađarskome državnom radiju u petak.

“Čuvat ćemo svoje suspendirano članstvo”, rekao je i dodao: “Čekat ćemo da EPP bude načisto sa svojim pogledima i planovima i tada ćemo odlučiti”.

U govoru na summitu EPP-a u Zagrebu, Tusk nije imenovao Orbana, no rekao je da je mainstream skupina konzervativnih stranaka odlučna u tome da se suprotstavi manipulativnome populizmu i lažnim vijestima.

“Moramo to zaustaviti”, rekao je Tusk, predsjednik Europskog vijeća u odlasku.

“U političkoj borbi, istina i poštenje ne mogu biti potpuno bespomoćni protiv lažnih vijesti, manipulacije i mržnje”, istaknuo je.

Tusk je bivši poljski premijer desnog centra iz stranke Građanske platforme.

Orban: EPP žrtva skretanja ulijevo

Odstupio je 2014. te postao predsjedajući Europskog vijeća, a Građanska platforma potučena je godinu kasnije od ekstremno desne nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), Orbanova saveznika koji otad vlada Poljskom.

“Nećemo žrtvovati vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i poštenja u javnom životu na oltar sigurnosti i reda “, rekao je Tusk.

“Tko god to ne može prihvatiti, svrstava se de facto izvan naše (EPP) obitelji”.

Orban je samoproglašeni “neliberal” čije sigurnosne politike uključuju dvostruku čeličnu žicu duž mađarske granice sa Srbijom da zadrži migrante, bilboard kampanje i stalnu antiimigracijsku retoriku, prenosi agencija.

Upitan za komentar Tuskovih izjava, Orban je rekao da je EPP postao žrtva skretanja ulijevo, nešto što bi Tusk morao zaustaviti ili će EPP izgubiti Fidesz.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO