Cohen: Da je Facebook osnovan 30-ih, Hitler bi mogao targetirati Jevreje

Cohen se osvrnuo i na Google i Twitter, za koje je rekao da se ponašaju kao 'najveća propagandna mašinerija u historiji' (EPA)
Cohen se osvrnuo i na Google i Twitter, za koje je rekao da se ponašaju kao 'najveća propagandna mašinerija u historiji' (EPA)

Britanski glumac Sacha Baron Cohen žestoko je kritizirao osnivača Facebooka Marka Zuckerberga što ne provjerava političke oglase.

“Da je ova društvena mreža osnovana 30-ih godina, on bi dozvolio Hitleru da objavljuje postove usmjerene protiv Židova”, rekao je Cohen, prenosi agencija Tanjug britanski Daily Mail.

On se osvrnuo i na tehnološke gigante Google i Twitter, za koje je rekao da se ponašaju kao “najveća propagandna mašinerija u povijesti” jer su dopustile da lažne vijesti prevagnu nad pravim.

“Svu ovu mržnju i nasilje omogućavaju internetske kompanije koje predstavljaju najveću propagandnu mašineriju u povijesti”, rekao je Cohen.

Kompanija Twitter je nedavno priopćila da će zabraniti sve oblike političkog oglašavanja na toj društvenoj mreži diljem svijeta.

Twitter najavio zabranu političkih oglasa

Izvršni direktor kompanije Jack Dorsey naveo je na Twitteru da bi domet takvih poruka “trebao biti zaslužen, a ne kupljen”, prenio je ranije Tanjug.

On je dodao da će odluka o zabrani političkog oglašavanja stupiti na snagu 22. studenog te da će važiti za sve izborne oglase, kao i za oglase koji su povezani s političkim pitanjima, naveo je Guardian.

Društvene mreže, uključujući Facebook kao rivala Twittera, pod sve su većim pritiskom da prestanu objavljivati oglase koji šire lažne informacije koje bi mogle utjecati na izbore.

Čelni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg je na dan kad je Twitter objavio odluku o zabrani, branio politiku svoje tvrtke da dopusti oglase političara s lažnim ili obmanjujućim tvrdnjama, navodeći da društvena mreža kojom upravlja ne želi gušiti politički govor.

Izvor: Agencije


Povezane

Kompanija je odlučila zabraniti sve vidove političkog oglašavanja, jer bi domet tih poruka ‘trebao biti zaslužen, a ne kupljen’.

31 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO