Završen Kongres EPP-a u Zagrebu: Za Hrvatsku poseban naglasak na BiH

Na samom završetku drugog dana Kongresa Evropske narodne stranke (EPP) okupljene je pozdravio predsjednik Hrvatske vlade, Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske i domaćin Kongresa EPP-a Andrej Plenković.

Plenarna sjednica završnog dana Kongresa EPP-a bila je posvećena iznalaženju politika za suočavanje s klimatskim promjenama, a dio programa bio je posvećen izboru vršilaca dužnosti visokih tijela EPP-a, na čiji vrh je jučer većinom glasova izabran Donald Tusk.

Na Kongresu je istaknuto kako se EPP zalaže za ukidanje subvencija za fosilna goriva i preusmjeravanje podrške prema tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2. 

Andrej Plenković je, govoreći o prioritetima koje će Hrvatska imati tokom svog predsjedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine, naglasio kako će se zalagati za brisanje granica koje još uvijek postoje između razvijenijeg i manje razvijenog dijela Evrope, kao i za jačanje unutrašnjeg evropskog tržišta, uz stvaranje novih radnih mjesta i mogućnosti rada za sve evropske građane.

Posebno je ukazao kako je potrebno iznaći odgovor na postojeći problem odljeva mozgova te na depopulaciju ruralnih krajeva u gotovo polovici država članica.

Žaljenje zbog Albanije i Sjeverne Makedonije

„Trebamo zajedničku migracijsku politiku i potpuno funkcionalan sustav azila“, poručio je Plenković.

„Čvrsto vjerujemo da Europa mora biti zaštićena od migracija na grčkoj i bugarskoj granici te da mora biti pronađeno dugoročno rješenje s Turskom”, kazao je.

Poručio je kako je potrebno raditi na stabilnosti i unapređenju Zapadnog Balkana te ponovno iskazao žaljenje zbog neotvaranja pregovora o pristupanju EU-u s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

„Za nas poseban naglasak ostaje Bosna i Hercegovina. Naši susjedi u jugoistočnoj Europi također su naš prioritet tijekom našeg predsjedanja i nadam se uspjehu samita zemalja zapadnog Balkana koji će se održati u maju 2020”, poručio je.

Izrazio je očekivanje da će taj samit biti referentna tačka za odnos EU-a i zemalja zapadnog Balkana u nadolazećim godinama.

Plenković se tokom dana u Banskim dvorima i u zagrebačkoj Areni sastao sa brojnim šefovima država i stranaka koji sudjeluju u EPP-u.

Izvor: Agencije