Više ubijenih u napadu na izbjeglički kamp u Idlibu

U napadima su oštećeni i šatori u kampovima (EPA)
U napadima su oštećeni i šatori u kampovima (EPA)

Prema posljednjim informacijama, najmanje 12 osoba je ubijeno, među kojima većinom djeca, a oko 40 je povrijeđeno u napadu grupa koje podržava Iran na izbjegličke kampove u Idlibu, javlja Anadolija.

Prema podacima opozicione posmatračke kuće, borbene grupe koje podržava Iran izvele su raketne napade iz baze u blizini grada Halepa na kampove u kojima borave raseljeni sirijski civili, u selu Kah, koje se nalazi u sastavu Zone deeskalacije sukoba u Idlibu.

Prema najnovijim informacijama koje je objavila Civilna zaštita u Idlibu, poginulo je najmanje 12 civila, među kojima su većinom djeca. Ranjeno je oko 40 civila. 

U napadima su oštećeni i šatori u kampovima. 

Ruske snage su ranije izvele napad na selo Ayn Krey a tada je stradalo šestoro civila, među kojima i četvoro djece, čime je ukupan broj poginulih civila povećan na 18.

Dogovor o primirju

U napadima Assadovog režima, Rusije te stranih borbenih grupa koje podržavaju Iran i Rusija prošlog mjeseca na području Idliba ubijeno je najmanje 75 civila, među kojima 13 djece.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja, u toj regiji je raseljeno više od 750.000 ljudi.

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopćili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 27. jula poginuo 701 civil, od toga 208 maloljetnika i 140 žena.

Izvor: Agencije


Povezane

U ruskim zračnim napadima u sirijskoj pokrajini Idlib ubijeno je najmanje troje djece. Bolnica za žene i djecu bila je jedna od meta, a povrijeđeno je nekoliko članova medicinskog osoblja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO