U sukobima u Bagdadu sedam poginulih, deseci povrijeđenih

Protesti su erupcija bijesa javnosti protiv vladajuće elite (EPA)

Irački zvaničnici saopćili su u četvrtak kako su trojica demonstranata ubijena u žestokim sukobima koji su izbili u centralnom dijelu Bagdadu, čime se ukupan broj poginulih popeo na sedam.

Sigurnosni i medicinski zvaničnici naveli su kako su tri demonstranta ubijena, a 24 ranjena u ulici Rashid kasno poslije podne, nakon sukoba sa snagama sigurnosti, koje su upotrijebile suzavac, zvučne bombe i bojevu municiju kako bi ih rastjerali, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prema navodima neimenovanih zvaničnika, dva demonstranta su poginula kada su ih pogodili kanisteri sa suzavcem, a jedan je poginuo od bojeve municije.

Bijes javnosti protiv elite

Četiri demonstranta su poginula u blizini mosta Ahrar, čime je broj poginulih porastao na sedam, a broj povrijeđenih na najmanje 78.

Najmanje 325 osoba je poginulo od početka masovnih demonstracija u prijestolnici Bagdadu i na jugu Iraka od početka oktobra, navodi Reuters.

Protesti su erupcija bijesa javnosti protiv vladajuće elite, koja se bogati dok obični Iračani propadaju bez posla, zdravstvene zaštite i obrazovanja, dodaju agencije.

Izvor: Agencije