SAD: Pregovori s Pjongjangom su još otvoreni

Stephen Biegun: Nema konkretnih dokaza da je Sjeverna Koreja donijela odluku da se odrekne nuklearnog oružja (EPA)

Američki specijalni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun je izjavio da je prozor za pregovore s Pjongjangom o nuklearnom programu još otvoren, ali treba iskoristiti trenutak.

U obraćanju Odboru Senata za vanjske odnose on je uputio lični apel prvoj potpredsjednici vanjskih poslova Sjeverne Koreje Choe Son-hui da se uključi u pregovore na smislen način, prenosi Reuters, piše Tanjug.

Biegun je rekao da nema konkretnih dokaza da je Sjeverna Koreja donijela odluku da se odrekne nuklearnog oružja, ali još vjeruje da bi Pjongjang mogao to učiniti.

‘Odustati od neprijateljske politike’

Predvodio je američke pokušaje da ubijede Sjevernu Koreju da se denuklearizira od prošlog augusta, s malim uspjehom do sada.

Ranije je Choe Sun-hui izjavila je da Washington mora odustati od “neprijateljske politike” prema Pjongjangu, kako bi se obnovili pregovori o denuklearizaciji.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, ona je kazala da je nemoguće da se održi još jedan samit lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una i predsjednika SAD-a Donalda Trampa “ako on zadrži neprijateljsku politiku”.

Izvor: Agencije