Putin: Proizvodnja nafte i plina iz škriljaca je barbarski čin

Rusija će uvijek biti odgovoran akter na globalnom energetskom tržištu, rekao je Putin (EPA)
Rusija će uvijek biti odgovoran akter na globalnom energetskom tržištu, rekao je Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin oštro je kritizirao zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država zbog toga što ignoriraju utjecaj proizvodnje nafte i plina iz škriljaca na životnu sredinu, opisujući to kao “barbarski” postupak koji Kremlj neće slijediti.

“Današnja tehnologija proizvodnje nafte iz škriljaca i plina iz škriljca bez sumnje je… barbarska”, rekao je Putin u govoru na jednoj poslovnoj konferenciji u Moskvi, prenosi Tanjug američku TV mrežu CNBC.

Uništavanje životne sredine

“Te tehnologije uništavaju životnu sredinu”, objasnio je on, dodajući da područja obuhvaćena takvim procesom ekstrakcije obično budu ostavljena u “stanju rizika”.

“Uprkos svim ekonomskim koristima, nama te tehnologije ne trebaju i nikada to nećemo raditi. Možete biti sigurni da će Rusija uvijek biti odgovoran akter na globalnom energetskom tržištu”, rekao je Putin.

CNCB navodi da američko Ministarstvo energetike nije bilo dostupno za komentar kada ih je ta redakcija kontaktirala, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Nove tehnologije omogućit će da se otkriju nova, veoma izdašna gasna nalaziša, a sve veći broj fabrika i energetskih kompanija koristit će to gorivo. Upravo su nafta i gas iz kamena zvanog škriljac jedna od tih novih tehnologija. No, kontraverzne metode njihovog vađenja iz zemlje bile su povod protesta u malom selu na jugu Engleske. […]

Holandski Shell je potpisao ugovor sa Ukrajinom o eksploataciji škriljca vrijedan 10 milijardi dolara, ali energetska revolucija nije zahvatila i ostatak Evrope. No, budući da je ta vrsta plina SAD-u donijela veliku ekonomsku korist, Evropa je pod sve većim pritiskom da krene istim putem.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO