Moskva: Dvije linije metroa od tri milijarde eura

Vladimir Putin inaugurirao je nove linije, uputivši se na put s moskovskim gradonačelnikom Sergejom Sobjaninom (EPA)
Vladimir Putin inaugurirao je nove linije, uputivši se na put s moskovskim gradonačelnikom Sergejom Sobjaninom (EPA)

Moskva je u četvrtak inaugurirala veliki projekt vrijedan gotovo tri milijarde eura i pustila u promet prve dvije linije metroa nove međugradske mreže, koje povezuju predgrađe s centrom grada, što bi trebalo smanjiti velike saobraćajne “čepove” u ruskoj prijestolnici.

Ti novi vozovi, uspoređeni s pariškim RER ili berlinskim S-Bahnom, saobraćat će na već postojećim šinama, ali su udobniji i jeftiniji od sadašnjih vozova, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Dvije prve linije povezuju zapadno predgrađe prijestolnice s gradovima na sjeveru i jugu moskovske regije, preko nekoliko velikih kolodvora.

Uskoro bi trebale biti puštene u saobraćaj još tri linije.

Ogroman budžet

Ruski predsjednik Vladimir Putin inaugurirao je te linije, uputivši se na put s moskovskim gradonačelnikom Sergejom Sobjaninom.

Moskva, koja već ima 17 metro linija za oko 12 miliona stanovnika, posljednjih godina je izvela više skupih projekata uređenja pod vodstvom Sobjanina.

Cijena novih mreža vozova je procijenjena na 200 milijardi rubalja (približno 2,8 milijarde eura), a dnevni list Komersant navodi kako je taj projekt koštao za trećinu više.

Moskva, koja ima godišnji budžet od približno 38 milijardi eura, nada će se kako uz nove vozove za između 10 do 20 posto smanjiti cestovni saobraćaj u prijestolnici i poboljšati pristup prevozu za četiri miliona osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski čelnik, upozorio je protiv izgradnje novog fizičkog ili nevidljivog zida između Rusije i Zapada, 30 godina nakon pada Berlinskog zida.

31 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO