Izraelski parlament traži kandidata za novog premijera

Rivlin je povjerio predsjedniku parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu zadaću da pronađe osobu koja bi mogla sastaviti novu vladu (Arhiva)

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin zadužio je u četvrtak izraelski parlament da pronađe kandidata za novog premijera kako bi zemlja izišla iz političke blokade nezapamćene u njenoj historiji i izbjegla održavanje trećih izbora u manje od godinu.

„Prvi put u historiji Izraela“, kazao je Rivlin, aludirajući na to da nijedan kandidat nije uspio formirati vladu nakon izbora 17. septembra, na kojima ni Benjamin Netanyahu ni Benny Gantz nisu dobili većinu.

Kako javlja Hina, Rivlin je stoga u četvrtak povjerio predsjedniku parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu zadaću da pronađe osobu koja bi mogla sastaviti novu vladu.

On je tu zadaću preuzeo u ime parlamenta koji ima 21 dan, do 11. decembra, da Rivlinu podnese dokument s potpisima najmanje 61 zastupnika koji podržavaju jednog svog kolegu za novog premijera.

Kandidat će imati 14 dana da formira vladu

Time se pokušava izbjeći održavanje trećih izbora u manje od godinu, nakon što izbori u aprilu i septembru nisu omogućili formiranje vlade.

Izabrani kandidat imat će četrnaest dana da formira vladu.

Ako niko ne uspije osigurati dovoljnu podršku, parlament će biti raspušten i ići će se na nove izbore, vjerovatno u martu sljedeće godine.

Zastupnici bi mogli ponovo tu dužnost povjeriti ili Netanyahuu ili Gantzu, što bi dovelo do novih teških pregovora.

Izvor: Agencije