Iz mora kod Kipra spašeno 120 sirijskih izbjeglica

Približno 7.000 izbjeglica i migranata je stiglo na Kipar i tamo su tražili azil (EPA)
Približno 7.000 izbjeglica i migranata je stiglo na Kipar i tamo su tražili azil (EPA)

Kiparske vlasti su spasile 120 sirijskih izbjeglica i migranata zbijenih na plovilu koje je plutalo na pučini kod ove mediteranske države, navela je u četvrtak kiparska policija.

Otpraćeni su do luke u regiji Cap Greco, na jugoistoku otoka, nakon što je njihov brod primijećen šest nautičkih milja jugoistočno od obale Kipra, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Izbjeglice i migranti, među kojima je 20 djece, od kojih 14 maloljetnika bez pratnje i tri žene, zatim su prebačeni prema prihvatnom centru blizu prijestolnice Nikozije, navela je policija.

Oni su rekli kako su krenuli iz grada Mersin, na jugoistoku Turske, smjerom koji često koriste krijumčari ljudima, kojima su navodno platili po 3.600 eura po osobi.

Kipar se nalazi samo 100 kilometara od Libana i 80 kilometara od Turske, dvije tranzitne države za osobe koje bježe od rata u Siriji.

Hiljade izbjeglica traže azil

Na sirijske državljane od 2016. godine otpada više od 26 posto migracijskog priljeva na Kipru.

Prema podacima vlasti, približno 7.000 izbjeglica i migranata je stiglo na Kipar i tamo su tražili azil između januara i juna ove godine.

Broj molbi za azilom koje se razmatraju je u porastu i iznosi blizu 15.000.

U augustu je Kipar tražio od država članica Evropske unije da prime 5.000 izbjeglica i migranata koji su stigli na otok, kako bi ublažili nerazmjerne pritiske i ozbiljne probleme te države s manje od milion stanovnika.

Kipar je država EU-a s najvišom stopom dolazaka izbjeglica na svoje tlo u odnosu na broj stanovnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijski predsjednik rekao je da je strah evropskih naroda da će im Turska poslati izbjeglice licemjeran, i optužio EU da sponzoriše terorizam u Siriji.

09 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO