Duma usvojila zakon o novinarima kao stranim agentima

Odluka je izuzetno štetna i nesmotrena u vrijeme dok se svijet bori protiv pandemije korona virusa, navode izdavači (EPA)
Odluka je izuzetno štetna i nesmotrena u vrijeme dok se svijet bori protiv pandemije korona virusa, navode izdavači (EPA)

Ruska Duma usvojila je u četvrtak prijedlog zakona koji vladi daje pravo da registrira blogere, novinare i korisnike društvenih medija kao strane agente.

Prijedlog zakona proširuje postojeći Zakon o medijima, koji se finansiraju iz inostranstva, a koji je usvojen 2017. godine, kao odgovor na odluku američkog Ministarstva pravde da označi rusku televiziju RT stranim agentom.

‘Ograničenje slobodnih i nezavisnih medija’

Novi zakon može se primijeniti na svakog ko distribuira sadržaj medija registriranih kao strani agenti i prima uplate iz inostranstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Human Rights Watch (HRW) je ocijenio da nacrt zakona predstavlja “dalji korak ka ograničenju slobodnih i nezavisnih medija u Rusiji, koji će pogoditi novinare i blogere”.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir u srijedu je pozvao zastupnike da ne usvoje zakon.

Izvor: Agencije


Povezane

U posljednjih sedam dana, novinari sarajevskog istraživačkog portala Žurnal primili su dva ozbiljna upozorenja s elementima prijetnje – da paze o čemu pišu. Prvi slučaj nakon serije istraživačkih tekstova o međunarodnoj trgovini kokainom. Drugi, nakon pisanja o poslovanju državne tvrtke Pretis, koja se dovodi u vezu s premijerom entiteta Federacija BiH Fadilom Novalićem i ministrom […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO