Corbyn objavio ‘radikalni predizborni manifest’

Ljevičarski veteran Jeremy Corbyn ponudio je glasačima 'najradikalniji plan našeg doba' (EPA)
Ljevičarski veteran Jeremy Corbyn ponudio je glasačima 'najradikalniji plan našeg doba' (EPA)

Čelnik britanskih laburista Jeremy Corbyn u četvrtak je objavio predizborni “manifest” svoje stranke, niz radikalnih i ambicioznih mjera koje će laburisti provesti ako na izborima 12. decembra osvoje vlast.

Program s kojim laburisti izlaze na opće prijevremene izbore idućeg mjeseca mogao bi transformirati britansko društvo, a uključuje nacionalizaciju ključnih privrednih sektora, masovna ulaganja u infrastrukturu i besplatni širokopojasni internet, prenosi Hina, pozivajući se Reuters.

Britanski glasači tako će se na izborima 12. decembra naći pred izborom između Corbynove “socijalističke” vizije i vizije konzervativnog premijera Borisa Johnsona, koja predviđa brzi izlazak iz Evropske unije i izgradnju “dinamične tržišne ekonomije”.

‘Zelena industrijska revolucija’

Ljevičarski veteran Corbyn ponudio je glasačima “najradikalniji plan našeg doba, pun nade, usmjeren na ljude, s potpuno zaokruženom financijskom konstrukcijom”.

Obećao je vratiti u javno vlasništvo željeznicu, poštu, energetski sektor i vodoopskrbu ako laburisti osiguraju većinu u Parlamentu.

Najavljuje i velike investicije u javne usluge, uvođenje 32-satne radne sedmice i reforme u korporativnom sektoru.

Laburistička stranka obećala je i “zelenu industrijsku revoluciju”, kojom bi se riješila, kako ju Corbyn naziva, “klimatska kriza”, usmjeravanjem fokusa pri otvaranju novih radnih mjesta i pri poslovanju kompanija na borbu protiv globalnog zatopljenja.

“Možemo iz temelja izmijeniti ekonomiju, kako bi donosila korist širokom krugu ljudi, a ne tek šačici”, poručio je Corbyn.

Ankete: Konzervativci ispred torijevaca

Manifest uključuje i povećanje plata od pet posto zaposlenima u javnom sektoru i ukidanje školarina na fakultetima.

Laburisti namjeravaju podići poreze građanima s najvišim primanjima, a planiraju i više korporativne poreze i naknade za naftne i multinacionalne kompanije.

Mnogi politički analitičari procjenjuju kako će na izborima najvjerojatnije pobijediti konzervativna stranka.

U većini anketa laburistička stranka zaostaje za torijevcima za najmanje 10 postotnih bodova, napominje agencija dpa.

Johnson fokusira predizbornu kampanju na obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz EU-a, optužujući laburističkog čelnika da nije izložio koherentnu politiku Brexita.

Obraćanje Johnsona krajem mjeseca

Corbyn je, pak, ponovio kako će “riješiti Brexit u roku od šest mjeseci” pregovorima s EU-om i potom raspisati referendum o sporazumu s Unijom.

Nakon današnjeg govora laburističkog lidera, premijer je na Twitteru ponovo obećao Brexit, najavljujući i dodatna izdvajanja za 20.000 novih policijskih službenika te za sistem zdravstvene zaštite i za školstvo.

Najavio je i “sistem upravljanja imigracijom, koji će se bazirati na bodovanju, po uzoru na onaj u Australiji”.

Očekuje se kako će britanski premijer predstaviti predizborni manifest krajem mjeseca.

Izvor: Agencije


Povezane

Održana je prva predizborna televizijska debata britanskog premijera Borisa Johnsona i lidera opozicije Jeremyja Corbyna. Glavna Johnsonova tema bio je Brexit, dok je Corbyn veću pažnju posvetio zdravstvenom sistemu. Iz Londona Paul Brennan.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO