Aktivisti skinuli ‘C’ na sjedištu vladajuće njemačke CDU

Berlinska policija je saopćila da nikog nije uhapsila, ali da istražuje incident (Reuters)
Berlinska policija je saopćila da nikog nije uhapsila, ali da istražuje incident (Reuters)

Ekološki aktivisti iz međunarodne grupe Greenpeace u četvrtak su u Berlinu skinuli i odnijeli veliko slovo “C” sa ulaza u sjedište Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel, u znak protesta zbog politike njene vlade prema klimatskim promjenama.

Članovi Greenpeacea samouvjereno su ušetali u zgradu CDU-a u centru Berlina i izvadili slovo visine dva metra koje je stajalo u staklu.

Uz preostala slova – “DU”, što na njemačkom znači “ti”, stavili su transparent na kojem je pisalo “trebaš zaštititi klimu”.

Kasnije, kada je neko sklonio i slova “D i “U”, aktivisti su ispred zgrade razvili isti transparent, uz koji su dodali drugi, na kojem je pisalo “CDU”, ali s blijedim slovom “C”, da bi poruka glasila “TI trebaš zaštititi klimu”.

‘Ne poštuju kršćanski imperativ’

Greenpeace je naveo da je uklonio slovo “C”, koje u imenu stranke označava “kršćansko”, jer smatraju da CDU ne poštuje kršćanski imperativ o zaštiti onoga što je stvoreno.

Iako je vlada Angele Merkel nedavno usvojila paket mjera za smanjenje emisija stakleničkihg plinova, aktivisti navode da to neće biti dovoljno za efikasno zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

Berlinska policija je saopćila da nikoga nije uhapsila, ali da istražuje incident zbog krađe i kršenja zakona o javnom okupljanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO