Ukrajina spremna na ‘razuman kompromis’ s Rusijom

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske trebali bi se sastati sljedeći mjesec i pokušati okončati sukob (EPA)

Ukrajina je spremna prihvatiti “razuman kompromis” na sastanku na vrhu o rješenju sukoba u istočnoj Ukrajini, izjavio je ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko.

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske trebali bi se sastati sljedeći mjesec u takozvanom normandijskom formatu i pokušati okončati sukob ukrajinskih vojnika i snaga koje podržavaju Rusi, u kojem je u pet godina ubijeno više od 13.000 ljudi.

“Idemo na sastanak s otvorenim idejama, umom i spremni smo prihvatiti razuman kompromis”, rekao je Pristajko novinarima tokom susreta s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Doći do trajnog rješenja sukoba

Maas je kazao da će Njemačka i Francuska sve učiniti kako bi pomogle pronaći trajno rješenje sukoba i dodao da se njima čini da “je vrijeme da Rusija nešto poduzme” i pomogne u okončanju sukoba.

Sastanak na vrhu bit će prvi susret čelnika četiri zemlje u više od tri godine, a pratit će ga niz mjera Kijeva i Moskve, uključujući razmjene zatvorenika i postupna povlačenja vojnika.

Rusija je anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine, nakon što je predsjednik kojeg je podržala Moskva zbačen sa vlasti poslije uličnih protesta.

Rusiji su ubrzo nametnute međunarodne sankcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO