Ni Gantz nije skupio podršku, Izrael blizu trećim izborima

Avigdor Lieberma je odbio podržati kandidata za novog premijera Izraela (Reuters)

Benny Gantz, glavni politički protivnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, saopćio je u srijedu kako nije uspio formirati vladajuću koaliciju prije današnjeg isteka roka.

Time su urušene njegove nade da će zamijeniti dugogodišnjeg premijera Netanyahua, dok je Izrael korak bliže novim, trećim izborima za manje od godinu dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Gantzu, lideru stranke Plavo i bijelo, predsednik Reuven Rivlin je krajem oktobra dao mandat da formira koalicionu vladu, nakon što to Netanyahu nije uspio učiniti.

Međutim, ni Gantz nije uspio osigurati podršku većine u parlamentu (Knesset), koji broji 120 zastupnika.

U saopćenju stranke Plavo i bijelo navodi se da je Gantz obavijestio predsjednika Izraela kako nije uspio formirati koaliciju.

Kritike ‘ključnog’ čovjeka

Prema izraelskom zakonu, parlament sada ulazi u period od 21 dan tokom kojeg bilo koji zastupnik može pokušati sakupiti podršku 61 kolege zastupnika i postati premijer.

To znači kako će i Gantz i Netanyahu nastaviti napore da prikupe podršku manjih stranaka i ispitaju mogućnost formiranja vlade jedinstva.

Gantz kaže kako će i u naredne tri sedmice raditi na tome da formira “dobru vladu za građane Izraela”.

Ranije u srijedu je izraelski političar Avigdor Lieberman, ključna figura za formiranje vlade, odbio podržati kandidata za novog premijera i optužio oba pretendenta na to mjesto, Gantza i Netanyahua, da guraju državu ka trećim izborima za manje od godinu dana.

Izvor: Agencije