Izraelske snage ove godine uhapsile 745 palestinskih maloljetnika

Prema podacima Pokreta za zaštitu djece svijeta, u zatvorima u Izraelu do avgusta prošle godine bila su 153 maloljetnika (Arhiva)
Prema podacima Pokreta za zaštitu djece svijeta, u zatvorima u Izraelu do avgusta prošle godine bila su 153 maloljetnika (Arhiva)

U deset mjeseci ove godine izraelske snage uhapsile su 745 palestinskih maloljetnika.

Iz Udruženja palestinskih zatvorenika, povodom Svjetskog dana djeteta, objavili su izvještaj u kojem su naveli da se trenutno u izraelskim zatvorima nalazi više od 200 maloljetnika, prenijela je Anadolija.

Izraelske snage su do oktobra ove godine uhapsile 745 djece uzrasta ispod 18 godina.

Izraelci pucali na palestinsku djecu

U izvještaju je naglašeno da toj djeci nije omogućeno obrazovanje, porodici nisu dozvoljene posjete te da nemaju adekvatne lijekove za liječenje.

Navedeni je da je administracija u Tel Avivu donijela niz nacrta zakona, koji uključuju velike kazne za palestinsku djecu.

U izvještaju se podsjeća da su od 2015. godine zabilježeni nemili događaji, poput pucanja izraelskih snaga na palestinske maloljetnike, ali i primjena sile.

Iz Udruženja su pozvali međunarodne organizacije, uključujući UNICEF, da “učine više napora kako bi zaštitili palestinsku djecu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedna izraelska organizacija za ljudska prava traži da maloljetnim Palestincima u zatvorima budu dozvoljeni telefonski pozivi. Aktivisti navode da je trenutno u izraelskim zatvorima 210 maloljetnika. Ističu da su žrtve fizičkog i verbalnog maltretiranja, dok je mnogima zabranjen i kontakt sa porodicom i advokatima.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO