Istraga o opozivu: Trump naredio Sondlandu da sarađuje s Giulianijem

Gordon Sondlend se smatra ključnim svjedokom u istrazi o opozivu Donalda Trumpa (EPA)

Američki ambasador pri Evropskoj uniji Gordon Sondland, koji se smatra ključnim svjedokom u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je u srijedu da je “po naređenju predsjednika” sarađivao s njegovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem po pitanju Ukrajine.

Kazao je tokom svjedočenja u istrazi o opozivu, pred Odborom za obavještajna pitanja Zastupničkog doma Kongresa SAD-a da su napori Giulijanija da “pogura” predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da provede istragu o Trumpovim političkim rivalima bili zamjena za organiziranje posjete Bijeloj kući.

Sondland je rekao da on i njegove kolege nisu željele miješati ličnog advokata predsjednika u diplomatske napore s ukrajinskim vlastima, ali da im je Trump kazao da to učine, piše Tanjug, pozivajući se na AP.

Dodao je da je američki državni sekretar Mike Pompeo bio svjestan i potpuno podržavao njihove napore u Ukrajini.

Revidirao izjavu koju je ranije dao

Sondland je potvrdio da je razgovarao s Trumpom dan nakon što je predsjednik navodno podsticao čelnika Ukrajine da provede istragu o svom rivalu iz redova demokrata Josephu Bidenu.

Istraga o opozivu Trumpa usredsređena je na telefonski poziv od 25. jula, tokom kojeg je on tražio od Zelenskog da provede dvije istrage, uključujući jednu protiv Bidena, od kojih bi američki predsjednik imao političku korist.

Sondland je bio jedan od tri Trumpova saveznika koji su preuzeli bavljenje američko-ukrajinskom politikom u maju, a ključnu ulogu je imao i Giuliani, iako zvanično ne vrši nijednu funkciju u vladi.

U okviru istrage o opozivu, koju provodi većinski demokratski Zastupnički dom, Sondland je jedan od najintrigantnijih zvaničnika, zbog revizije izjave koju je dao o tom slučaju.

Taj američki diplomata je sredinom oktobra iza zatvorenih vrata dao iskaz u kojem je tvrdio da dodjeljivanje vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona dolara i pokretanje istrage o bivšem potpredsjedniku SAD-a Bidenu i njegovom sinu Hunteru Bidenu nisu povezane.

‘Zajedničko djelovanje Trumpa i Sondlanda’

Potom je početkom novembra Sondlandov advokat predao odborima Zastupničkog doma novu izjavu, u kojoj diplomata potvrđuje sumnje o Trumpovom pritisku na Ukrajinu da se obaveže na provođenje istrage s političkom konotacijom.

U dodatku na prethodno svjedočenje, Sondland je naveo da je visokopozicioniranom ukrajinskom zvaničniku prenio da stotine miliona dolara vojne pomoći najvjerovatnije neće biti isplaćene dok Ukrajina ne pristane da se oglasi antikorupcijskom izjavom, koju su dvije strane razmatrale.

Svjedoci koji su do sada prisustvovali javnom pretresu ili svjedočili iza zatvorenih vrata, čiji su transkripti objavljeni, govorili su o zajedničkom djelovanju Trumpa i Sondlanda u tom slučaju.

Izvor: Agencije