Daul: Zatvaranje vrata Skoplju i Tirani otvara prostor drugim silama

Neotvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom je bila strateška greška, tvrdi Joseph Daul (EPA)

Neotvaranje pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) na odlasku Joseph Daul nazvao je u srijedu “strateškom greškom”, kojom je izgubljena vjerodostojnost, naglasivši kako su time otvorena vrata drugim velikim svjetskim silama.

“Neotvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom je bila strateška greška. Pokazali smo nedostatak vizije i odlučnosti i prekršili svoje obećanje te tako izgubili vjerodostojnost u regiji i ostavili otvorena vrata Rusiji, Kini, Turskoj i zemljama Zaljeva”, kazao je on na početku plenarne sjednice EPP-a, koja se u srijedu i četvrtak održava u Zagrebu, prenosi Hina.

Francuska, Holandija i Danska su prošlog mjeseca blokirale otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smatrajući da Evropska unija najprije treba reformirati metodologiju proširenja.

‘Trebamo snažnu i ujedinjenu Evropu’

Makedonija je početkom ove godine, dobivši uvjeravanja da će se time skinuti blokada s njenih euroatlantskih integracija, izmijenila ime u Sjeverna Makedonija, nakon što joj je Grčka zbog imena godinama onemogućavala pristup NATO-u i EU.

Daul, kojeg na izborima za čelo EPP-a treba zamijeniti Donald Tusk, dosadašnji čelnik Vijeća Evrope, naglasio je, također, kako “trebamo snažnu ujedinjenu Evropu, koja može garantirati svoj položaj u međunarodnom kontekstu”, jer se nijedna zemlja ne može sama suočiti s izazovima usred imperijalističkih politika Rusije i Kine, “divova s jasnom vizijom, koje ne trebaju pravdati svoje odluke građanima”.

“Moramo odbraniti naše građane, kompanije i naše vrijednosti”, dodao je Daul.

Izvor: Agencije