Turska ne želi biti ‘hotel’ za pripadnike ISIL-a

Turska je pritvorila osumnjičenike iz Nizozemske i Velike Britanije, ali i drugih zemalja, rekao je Soylu (EPA)

Turska je u subotu kritizirala evropske zemlje koje su odlučile ukinuti državljanstvo zarobljenim osumnjičenicima grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) i zaprijetila da će ih vratiti u Evropu, prenosi Hina.

“Mi nismo hotel za pripadnike Daesha”, rekao je u subotu u Ankari ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu. Dodao je da su države poput Velike Britanije i Nizozemske “pronašle lakši način” ukidanjem državljanstva pripadnicima ISIL-a. 

Nije otkrio broj navodnih pripadnika ISIL-a i njihovih porodica koje Turska drži zarobljene od pokretanja turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije 9. oktobra. 

“Recimo da ga zadržim neko vrijeme u zatvoru. I onda bude oslobođen. Trebam li mu dati terorističko državljanstvo?”, rekao je Soylu i dodao da će ih Turska “vratiti u njihove zemlje”.

Strah od haosa i obnove ISIL-a

Kaže da je “neprihvatljivo i neodgovorno” što su evropske zemlje ukinule državljanstvo osumnjičenicima za pripadnost ISIL-u i prepustile Turskoj rješavanje njihovog statusa.  

Turska je pritvorila osumnjičenike iz Nizozemske i Velike Britanije, ali i drugih zemalja, rekao je Soylu. 

Nekoliko evropskih zemalja odbilo je repatrirati borce ISIL-a i njihove žene ili udovice koje su držale Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima. 

SDF, koji se zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama borio protiv ISIL-a i navodno drži oko 10.000 boraca, pod pritiskom je otkad su se američki vojnici povukli iz područja i započela turska ofenziva.

Neke zemlje strahuju da će nastali haos omogućiti regrupiranje ISIL-a. 

Izvor: Agencije