Španski premijer odbacuje veliku koaliciju s konzervativcima

'Nećemo sastaviti vladu sa strankom koja je koalirala s krajnjom desnicom, koja banalizira rodno nasilje, jednakost među muškarcima i ženama i demokratsku historiju ove zemlje', kazao je Sanchez (EPA)

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez odbacio je mogućnost velike koalicije s konzervativnom Narodnom strankom nakon izbora 10. novembra, premda ankete pokazuju kako niti jedna stranka neće dobiti dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Za osam dana se u Španiji održavaju prijevremeni izbori jer nakon izbora u aprilu niti jedna stranka nije mogla formirati vladu, prenosi Hina.

Sanchezova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi opet dobiti najviše glasova no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade, pokazale su četiri ankete objavljene prošle sedmice.

“Nećemo sastaviti vladu sa strankom koja je koalirala s krajnjom desnicom, koja banalizira rodno nasilje, jednakost među muškarcima i ženama i demokratsku historiju ove zemlje”, rekao je Sanchez na predizbornom skupu govoreći o Narodnoj stranci.

Njegov PSOE sada ima 123 mandata u parlamentu s 350 mjesta, daleko od potrebnih 176 mjesta za samostalno formiranje vlade. Narodna stranka je druga politička snaga u zemlji sa 66 zastupnika.

Proteklih mjeseci PSOE nije dobio podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a propali su i njegovi pregovori s manjom lijevom formacijom Unidas Podemos oko sastavljanja lijeve koalicije.

Umorni glasači

Unidas Podemos posljednjih dana tvrdi da će PSOE ovaj put koalirati s tradicionalnim rivalom Narodnom strankom jer ankete pokazuju da niti lijevi niti desni blok neće doći do natpolovične većine.

Birači su pak umorni od stalnih izbora. Za osam dana će izaći na četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine.

Lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka izmjenjuju se na vlasti gotovo 40 godina, no uslijed ekonomske krize 2015. godine na scenu su iskočile nove stranke koje su narušile tradicionalno dvostranačje. Lijevi Unidas Podemos, centristički Građani i desni Vox nadaju se ulasku u vladu.

Španija na nacionalnom nivou nikada nije imala koalicijsku vladu od kada je prije četiri desetljeća uvedena demokratija.

Na regionalnoj i lokalnoj razini PSOE je na nekim mjestima koalirao s Unidas Podemosom. Narodna stranka u najnaseljenijoj pokrajini Andaluziji vlada s Građanima i Voxom.

Njihovi zastupnici-glasnogovornici su nakon debate održane u subotu navečer na javnoj televiziji TVE, ostali nakratko u razgovoru podijeljeni u dvije grupe. S jedne strane PSOE i Unidas Podemos, a s druge Narodna stranka, Građani i Vox.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada