Sirija: Deseci žrtava u napadu na tržnicu

U napadu je povrijeđeno 20 ljudi (Anadolija)

U bombaškom napadu YPG/PKK na tržnici u sirijskom Tel Abyadu poginulo je najmanje 13 civila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, javlja Anadolija.

Iz Ministarstva su dodali i da je povrijeđeno 20 ljudi, te su naglasili da Turska oštro osuđuje napad u Tal Abyadu i poziva sve zemlje da ustanu protiv grupe YPG/PKK.

Napad automobilom na kojem je bila montirana bomba, izveden je na tržnici u centru Tel Abyada koji je u operaciji “Izvor mira” očišćen od boraca YPG/PKK.

Uklanjanje mina

Turske oružane snage su 9. oktobra pokrenule operaciju “Izvor mira” protiv YPG/PKK na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurali državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavili sigurnu zonu za dobrovoljni povratak izbjeglica.

Turskim snagama na terenu su podršku pružili vojnici Sirijske nacionalne vojske, koja je ranije bila poznata pod imenom Slobodna vojska Sirije.

Sirijska nacionalna vojska trenutno radi na otkrivanju i uklanjanju minsko-eksplozivnih naprava koje su borci YPG/PKK-a ostavili nakon povlačenja u Tel Abyadu i Ras al-Aynu.

Tokom sukoba s borcima YPG/PKK-a ranjeno je 508 pripadnika Sirijske nacionalne vojske.

Izvor: Agencije