Klimatski samit UN-a bit će održan u Madridu

Čile, Protesti, Neredi
Pinera je zbog protesta, osim klimatskog, otkazao i samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (EPA)

Globalni klimatski sastanak Ujedinjenih naroda sljedećeg mjeseca bit će održan u Madridu nakon što je prethodni domaćin Čile otkazao domaćinstvo u posljednjem trenutku.

Izvršna tajnica UN-a za klimatske promjene Patricia Espinosa izjavila je da su dužnosnici prihvatili ponudu Španjolske da bude domaćin godišnje konferencije od 2. do 13. prosinca, prenosi Tanjug od agencije AP.

Španjolska se ponudila da bude domaćin samita UN-a o klimatskim promjenama COP25 nakon što je Čile odustao zbog masovnih prosvjeda u toj južnoameričkoj zemlji.

Protesti u Čileu

Vlada Španjolske navela je u priopćenju da je premijer Pedro Sanchez ranije nagovijestio da je spreman učiniti sve što je potrebno kako bi njegova zemlja bila domaćin samita u Madridu.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera rekao je kako je Sanchez ponudio da Španjolska bude domaćin samita.

Naveo je da je zbog aktualnih prosvjeda u zemlji otkazao dva velika međunarodna samita kojima je njegova zemlja trebala biti domaćin.

Otkazao je samit Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC), koji je trebao biti održan 16. i 17. studenog, te globalni skup o klimatskim promjenama.

Izvor: Agencije