Heiko Maas zahvalio Evropi i pozvao na veće zajedništvo

Evropa može preživjeti globalne izazove poput globalizacije i klimatskih promjena samo ako se drži skupa, kaže Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zahvalio je Evropljanima na doprinosu ponovnom ujedinjenju Njemačke i istodobno pozvao na veću solidarnost evropskih državama u uvodniku koji bi u subotu trebao biti objavljen u 26 država.

Njemačka 9. novembra obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida, što je bilo poticaj procesu koji je konačno doveo do ponovnog ujedinjenja bivših država Istočne i Zapadne Njemačke 3. oktobra 1990.

“Ujedinjenje Njemačke bilo je poklon Evrope Njemačkoj”, napisao je Maas u uvodniku, prenosi Hina.

“I to se zbilo na kraju stoljeća u kojemu je Njemačka donijela nezamislive patnje ovome kontinentu”, dodao je.

Jesen 1989. pokazala je što Evropa može postići kada misli izvan nacionalnih granica, no istodobno evropska kriza, Brexit i sporovi zbog izbjeglica stvorili su nova raslojavanja”, napisao je.

Preživljavanje Evrope

Evropa može preživjeti globalne izazove poput globalizacije i klimatskih promjena samo ako se drži skupa.

“Pojedinačni apeli Varšave, Berlina ili Pariza naići će na gluho uho u Moskvi, Pekingu te sve više i u Washingtonu”, dodao je.

“Samo glas Evrope ima znakovitu težinu”, istaknuo je Maas.

On je pozvao Evropu da uspostavi zajedničku politiku protiv Rusije i Kine, odbrambeni savez, te da preuzme vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Svijetu treba ona hrabrost koju je Evropa imala 1989, rekao je.

“Usudimo se konačno biti Evropljani, postupajmo poput Evropljana – bez suvišnih ‘ako’ ili ‘ali’!, poručio je Maas.

Izvor: Agencije