Borci iz egipatskog Sinaja prisegnuli novom vođi ISIL-a

Na Sinaju se području nastavljaju vojne operacije i napadi boraca ISIL-a. (EPA)

Podružnica Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) s egipatskog poluostrva Sinaja prisegnula je novome vođi kojega je skupina imenovala nakon smrti Abu Bakra al-Baghdadija, objavljeno je u subotu iz podružnice, prenosi Hina.

Članovi podružnice ISIL-a sa Sinaja, koji su pokrenuli pobunu protiv egipatske države, objavili su fotografije dvadesetak boraca kako stoje među drvećem uz natpis na kojem stoji da su se zakleli na vjernost Abu Ibrahimu al Hašemiju al Kuraišiju.

Kuraiši je u četvrtak imenovan vođom grupe u audio poruci kojom je potvrđena Baghdadijeva smrt. Zavjetovao se na osvetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Ofanziva egipatske vojske

Američke specijalne snage ubile su Baghdadija u napadu na sjeverozapadu Sirije.

lslamska država Irak i Levant neprestano je od marta, otkako je izgubila i posljednji značajan dio teritorija u Siriji, pribjegavala gerilskim napadima, a nakon Baghdadijeve smrti preuzela je odgovornost za razne napade u više zemalja. Sukob na Sinajskom poluotoku eskalirao je pošto je 2013. godine vojska srušila predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanske braće.

Egipatske kopnene i zračne snage početkom prošle godine pokrenule su veliku ofenzivu na Sjeverni Sinaj. Na tom se području nastavljaju vojne operacije i napadi boraca ISIL-a.

Izvor: Agencije