Zelenski: Umoran sam od skandala s Trumpom

Afera kvari američko-ukrajinske odnose, kaže Volodimir Zelenski (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak kako je “umoran” od skandala o pritiscima koje je na njega navodno izvršila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, protiv kojeg se trenutno vodi istraga o opozivu i ta afera kvari američko-ukrajinske odnose.

Na pitanje je li spreman na Trumpovo traženje pokrenuti istragu protiv ukrajinske kompanije Burisma, povezane s njegovim demokratskim političkim protivnikom Josephom Bidenom, Zelenskij je rekao da su “svi u Ukrajini tako umorni od Burisme”, prenijela je Hina.

“Imamo svoju zemlju, svoju nezavisnost i vlastite probleme”, rekao je on nakon konferencije za novinare u Kijevu s češkim premijerom Andrejem Babišem.

Odnosi Zelenskog i Bijele kuće su u centru političke oluje koja potresa SAD i uzrokovali su istragu o opozivu američkog predsjednika.

Ukrajina u neugodnoj situaciji

Demokrati sumnjiče Trumpa da je zloupotrijebio ovlasti radi ličnih političkih ciljeva, uslovljavanjem vojne pomoći od 400 miliona dolara Ukrajini otvaranjem istrage protiv Huntera Bidena, sina Joea Bidena, izglednog Trumpovog protukandidata za predsjedničke izbore 2020. godine.

Istrage su bile usmjerene na aktivnosti Huntera Bidena u razdoblju od 2014. do 2019. godine, kada je bio u nadzornom odboru Burisme.

Ukrajina se zbog te afere našla u neugodnoj situaciji, zabrinuta, s jedne strane, za odnose s Donaldom Trumpom, a s druge, i s njegovim protivnicima, jer je Kijevu SAD ključni saveznik u sukobu s Moskvom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO