Sjeverna Koreja ne želi besmislene razgovore sa SAD-om

Sjeverna Koreja nije zainteresirana za besmislene razgovore sa SAD-om (EPA)

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je saopćila da nije zainteresirana za besmislene razgovore sa SAD-om samo zato da se predsjednik Donald Trump ima čime hvaliti te pozvala na okončanje neprijateljske politike ako SAD zaista želi dijalog, prenosi Hina.

“Više nismo zainteresirani za takve razgovore kojima ništa ne dobijamo. Budući da zauzvrat ne dobijamo ništa, više nećemo američkog predsjednika darivati nečim čime se može hvaliti”, rekao je bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je Trump za vikend na Twitteru objavio da isključivo on Sjevernoj Koreji može ponuditi svijetlu budućnost, jednako kao i njenom čelniku, koji zemlju vodi čeličnom rukom, poput njegovog oca i djeda.

Tri sastanka Trumpa i Kim Jong-una

“Jedini sam na vlasti koji vam može omogućiti da postignete svoj cilj. Morate brzo djelovati i zaključiti sporazum”, tvitao je Trump, aludirajući na još jedan susret s Kim Jong-unom, s kojim se dosad sastao tri puta.

Kim Kye-gwan rekao je da SAD mora učiniti odlučan potez i odreći se svoje neprijateljske politike ako zaista želi dijalog, ali nije pojasnio šta bi to konkretno značilo.

Od drugog samita predsjednika Trumpa i Kim Jong-una u februaru u Vijetnamu, koji je neslavno završio, nije zabilježen nikakav napredak u pregovorima dvije strane o denuklearizaciji Korejskog poluotoka iako su dvojica čelnika na trećem sastanku u junu dogovorila da će ponovo pokrenuti pregovarački proces.

Izvor: Al Jazeera