Šarec: Štajerska straža kvari ugled Slovenije

Premijer Slovenije naveo je da policija dobro kontrolira južnu granicu Šengenske zone (EPA)

Premijer Slovenije Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da paravojne formacije poput tzv. Štajerske straže “kvare ugled” te države u inozemstvu, ali da ih, po trenutno važećim zakonima, nije moguće kazniti, jer ne čine prekršaje, zbog čega se spremaju izmjene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o prekršajima.

“Sve dok takve grupe ne naprave prekršaj nije ih moguće kazniti”, rekao je on, prenosi Tanjug.

To je rekao odgovarajući u parlamentu na zastupničko pitanje kako gleda na uznemirenost stanovništva povodom aktivnosti Štajerske straže, formacije koju je osnovao kontroverzni Mariborčanin Andrej Šiško, a čije je djelovanje prošle godine ocijenjeno kao prijetnja ustavnom poretku, a sam Šiško osuđen na osam mjeseci zatvora.

Kontrola ‘vikend-izviđača’

Na tvrdnju zastupnika Socijaldemokrata Predraga Bakovića da bi i po sadašnjem zakonu djelovanje tzv. seoskih straža po uzoru na Šiškovu bilo moguće zabraniti jer izazivaju uznemirenje stanovništva te da je Šiškova Štajerska straža, osim nedavne aktivnosti na granici s Hrvatskom, defilirala i po naseljima Šarec je rekao da slovenska policija djelovanje tih “vikend-izviđača” dobro kontrolira, ali po sadašnjim zakonima ne može djelovati zbog “rupa u zakonu” sve dok ne naprave evidentan prekršaj.

Istina je da one “kvare ugled” države, naveo je premijer Slovenije, podsjetivši da su o djelovanju seoskih straža i Šiška na granici s Hrvatskom nedavno pisali brojni strani mediji te donosili fotografije na kojima su prikazani s oružjem i u uniformama.

No, dodao je Šarec, oni su pod stalnim nadzorom policije, koja je u svakom trenutku informirana o tome gdje su i šta rade, iako se, s druge strane, policija mora baviti njima umjesto da se posveti osnovnom zadatku na granici, između ostalog, i kontroli ilegalnih migracija.

Premijer Slovenije naveo je da policija dobro kontrolira južnu granicu Šengenske zone i da je ove godine privela 14.500 ilegalnih migranata i većinu njih, u skladu sa sporazumom o readmisiji, vratila u Hrvatsku.

Reguliranje ‘seoskih straža’

Prema njegovim riječima, reguliranje pitanja tzv. seoskih straža, ali i problematike migranata Vladi bi bilo lakše da je prihvaćen prijedlog u vezi s djelovanjem državne obavještajne agencije, koja je trebala dobiti nove ovlasti, ali on nije prošao, a nije ga podržala ni opozicija.

“Protiv su bili i oni koji bi već sutra pustili Hrvatsku u Schengen”, rekao je Šarec, aludiravši na nedavnu izjavu opozicijskog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše da bi u slovenskom nacionalnom interesu bilo da Hrvatska što prije uđe u Šengensku zonu.

Izvor: Agencije