Kina upozorila da će odgovoriti na ‘nekontrolisane’ nerede u Hong Kongu

Jedan policajac u Hong Kongu pogođen je strijelom kada je policija upotrijebila suzavac i vodene topove (EPA)

Kina je upozorila da neće mirno gledati kako se protesti u Hong Kongu razvijaju u “situaciju koja se ne može kontrolisati”, dok su deseci demonstranata koji su se povukli pred policijom u zgradu univerziteta uspjeli pobjeći.

Oni su prvo sa krova univerziteta u koji su se zatvorili gađali policiju strijelama i molotovljevim koktelima, prenosi Reuters.

Zatim su se spustili koristeći uže na cestu, gdje su ih čekali motoristi koji su ih pokupili. 

Hongkonška policija ranije je zaprijetila da će odgovoriti bojevom municijom ukoliko učesnici protesta budu koristili smrtonosno oružje i činili druga nasilna djela.

Policija je u saopštenju pozvala demonstrante da prestanu da napadaju policajce smrtonosnim oružjem i dodala da će u suprotnom odgovoriti silom, uz upotrebu bojeve municije, Tanjug prenosi agenciju Reuters.

Jedan policajac u Hong Kongu pogođen je u nedjelju strijelom kada je policija upotrijebila suzavac i vodene topove u pokušaju da rastjera demonstrante koji su okupirali kampus univerziteta.

Na fotografijama, objavljenim na Facebook stranici policije, vidi se da je strijela pogodila policajca u potkoljenicu, a policija je saopštila da je prebačen u bolnicu.

Na policiju strijelama i molotovljevim koktelima

Demonstranti su odbijali da se povuku, iako su kamioni s vodenim topovima u pokušaju da se približe demonstrantima prelazili preko cigli koje su oni postaviil.

Učesnici protesta počeli su da se povlače prema zgradi Politehničkog univerziteta tek kada je počela da pada noć, strahujući da će se naći u zamci jer je policija koristila suzavac i približila im se sa suprotne strane.

Demonstranti su sa krova univerziteta u koji su se zatvorili gađali policiju strijelama i molotovljevim koktelima, piše Reuters

Policija je upotrijebila suzavac i u drugim dijelovima Hong Konga, a u nekim distriktima bilo je direktnih sukoba s demonstrantima.

Policija je upozorila da su nasilne aktivnosti na hongkonškom Politehničkom univerzitetu eskalirale u nerede.

Izvor: Agencije