UN upozorava da situacija u Boliviji izmiče kontroli

Visoka povjerenica UN za ljudska prava Michelle Bachelet istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji (EPA)
Visoka povjerenica UN za ljudska prava Michelle Bachelet istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji (EPA)

Ujedinjeni narodi upozorile su da bi nasilje u Boliviji moglo da se “otme kontroli”, nakon što je u sukobima snaga sigurnosti i pristalica bivšeg predsjednika Eva Moralesa poginulo najmanje osam osoba, piše Tanjug.

Visoka povjerenica UN za ljudska prava Michelle Bachelet istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji.

“Plašim se da bi situacija u Boliviji mogla da izmakne kontroli ako se vlasti prema njoj ne budu odnosile uz puno poštovanje ljudskih prava”, navela je ona u saopštenju.

Ona je dodala da represivne akcije vlasti mogu da ugroze svaku mogućnost za dijalog.

Eskalacija političke krize

Politička kriza u Boliviji eskalirala je nakon što su snage sigurnosti u subotu otvorile vatru na pristalice Eva Moralesa pri čemu je ubijeno najmanje osmero, a povrijeđene su desetine ljudi, što ugrožava napore privremene vlade da obnovi stabilnost nakon ostavke bivšeg predsjednika.

Demonstranti i rodbina žrtava okupili su se na mjestu pucnjave, uzvikujući: “Građanski rat, odmah!”

Evo Morales, kojem je u Meksiku odobren azil nakon ostavke na mjesto predsjednika Bolivije, napisao je na Twitteru da se dogodio masakr.

Demonstranti su naveli da je policija pucala kada su okupljeni građani pokušali da probiju vojni kontrolni punkt.

Izvor: Agencije


Povezane

Snage sigurnosti u Boliviji ubile su pet demonstranata u gradu Sacabi, čime je broj poginulih porastao na 15 ljudi. Riječ je o najnasilnijem incidentu otkad je predsjednik Evo Morales ranije ove sedmice podnio ostavku. Vlast je preuzela privremena vlada, ali su nastavljeni protesti, kojima se traži demokratska tranzicija.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO