Ruski avioni napali Idlib, poginulo najmanje devet civila

Sirija, Idlib, Bombardiranje
Ruski avioni su gađali naseljena mjesta u Idlibu i Hammi (Anadolija)

Najmanje devet civila ubijeno je u novim zračnim napadima koje su ruske snage izvele u nedjelju na području sjeverozapadne sirijske provincije Idlib, koja je proglašena zonom deeskalacije, javlja agencija Anadolija.

Ruski zrakoplovi gađali su naseljena mjesta u Idlibu i Hammi, a iz civilne zaštite “Bijele kacige” javljaju da je u napadima ubijeno najmanje devetoro, a ranjeno deset civila.

Istovremeno, snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele su topničke napade na nekoliko naselja u Idlibu, uključujući i distrikt Kafr Nabil.

Spasilačke ekipe još uvijek pretražuju ruševine pa se strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao i rasti.

U napadima u Idlibu Assadove režimske snage i njegovi ruski saveznici su u proteklom mjesecu ubili najmanje 75 civila, uključujući i 13 djece, priopćile su “Bijele kacige”.

Zona deeskalacije za civile

U Idlibu, kao utvrdi sirijske oporbe, živi približno četiri milijuna stanovnika i interno raseljenih, koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tijekom svibanjskih pregovora 2017. godine u Astani je za Idlib proglašena zona deeskalacije za civile.

U Sočiju je kasnije postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. 

Shodno dogovoru, oporbene snage su u listopadu povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile topničke i zračne napade u toj regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Napad je izveden automobilom bombom na autobuskoj stanici u gradu koji je Turska preuzela od kurdskih snaga 2016. godine.

Published On 16 Nov 2019

U ruskim zračnim napadima u sirijskoj pokrajini Idlib ubijeno je najmanje troje djece. Bolnica za žene i djecu bila je jedna od meta, a povrijeđeno je nekoliko članova medicinskog osoblja.

Published On 06 Nov 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO