Izraelska vojska presrela rakete iz Gaze, novi napadi na Hamas

Izraelska vojska tvrdi da su dvije rakete ispaljene prema Beershebi iz Gaze te da ih je obje je srušila (AP)
Izraelska vojska tvrdi da su dvije rakete ispaljene prema Beershebi iz Gaze te da ih je obje je srušila (AP)

Izraelska vojska objavila je da je gađala Hamasove ciljeve u Gazi u subotu ujutro, nakon što su u noći ispaljene rakete prema izraelskom gradu Beershebi.

Dvije rakete ispaljene su prema Beershebi iz Gaze oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu, a obje je srušila izraelska vojska, napisala je vojska na Twitteru, prenosi Hina. 

To dovodi u pitanje krhko primirje koje je stupilo na snagu u četvrtak da se zaustave najintenzivniji sukobi u regiji proteklih godina.

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett izvještava iz Gaze da mjesta koja su bila meta napada pripadaju Hamasu, te da to predstavlja promjenu izraelske strategije u posljednjoj rundi borbi. 

“Hamas, iako podržava Islamski džihad verbalno i daje izjave solidarnosti s njim, nije učestvovao u ispaljivanju raketa. Možda ovo ukazuje na to da Izrael vjeruje da je ova posljednja runda raketnih napada došla od Hamasa”, javlja. 

Ispaljeno više od 450 raketa

Izraelci nikada nisu službeno potvrdili primirje između Izraela i Islamskog džihada, kojem je posredovao Egipat, nakon sporadičnih sukoba između Izraela i palestinskih boraca a u kojima je od utorka život izgubilo 34 ljudi. Sve žrtve su Palestinci.

Nasilje je počelo nakon što su u izraelskim ciljanim napadima ubijena dvojica vođa Islamiskog džihada, od kojih je jedan vođa brigada Kuds, vojnog krila ove grupe u Pojasu Gaze.

Više od 450 raketa ispaljeno je na ciljeve širom južnog Izraela od utorka, prema izraelskoj vojsci. Izraelski protivzračni sistem Čelična kupola presreo je desetke raketa.

Islamski džihad druga je po snazi sgrupa u Gazi, nakon pokreta Hamas koji vlada u priobalnoj enklavi, a utjecaj mu je ojačao nakon 2014. uz pomoć finansijske podrške Irana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO