Zbog ruskih aviona SAD prijeti Egiptu sankcijama

Su-35 ušao je u vojnu službu 2015, nadmašivši svoju konkurenciju u svijetu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države zaprijetile su da će uvesti sankcije Egiptu ako ne odustane od dogovora s Rusijom o kupovini borbenih aviona tipa Su-35.

List The Wall Street Journal objavio je da su američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane Mark Esper pozvali egipatskog ministra odbrane da otkaže sporazum o kupovini ruskih ratnih aviona Su-35.

Sklapanje ugovora o oružju s Rusijom zakomplicirat će buduću američku vojnu podršku i sigurnosnu pomoć Egiptu, navodi se u pismu. Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane također su upozorili zapovjednika egipatskih zračnih snaga na moguće posljedice dovršetka sporazuma.

Pompeo: Valjda razumiju prijetnju sankcijama

U aprilu je američki državni sekretar Mike Pompeo zaprijetio Egiptu sankcijama ako kupi borbene avione od Rusije.

“Jasno smo stavili do znanja da će, u slučaju kupovine ovih sistema, na osnovu zakona CAATSA biti potrebno uvesti sankcije ovom režimu”, rekao je u izjavi senatskom Pododboru za raspodjelu budžetskih sredstava za strane operacije.

“Dobili smo uvjerenja s njihove strane da oni to razumiju. Zaista se nadam da neće nastaviti s tom nabavkom”, dodao je.

Ruski list Komersant objavio je u martu da su Rusija i Egipat potpisali ugovor o isporuci više od 20 borbenih aviona tipa Su-35 i njihovih sistema za oružje u Kairo, koja bi mogla početi već 2020. ili 2021.

Prema The Wall Street Journalu, egipatski zvaničnici više su puta tražili od Trumpove administracije da opskrbi Kairo s dvadesetak borbenih aviona F-35. Međutim, američka administracija uvela je potpunu zabranu prodaje tih aviona na Bliskom istoku, osim Izraelu, glavnom kupcu, što je možda nagnalo Kairo da krene naprijed vezano za dogovor o kupovini ruskih aviona.

Povećanje pritiska na Moskvu

Sjedinjene Američke Države više su puta prijetile drugim zemljama koje žele kupiti rusko oružje uvođenjem sankcija na osnovu Zakona o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA), usvojenog u augustu 2017. Zakon ima za cilj povećati pritisak na Moskvu.

Egipatsko-američki odnosi mogu se opisati kao bliski i strateški, posebno na vojnom nivou. Otkad je Egipat 1979. potpisao mirovni sporazum s Izraelom, Sjedinjene Američke Države daju Egiptu 1,3 milijarde dolara vojne pomoći godišnje.

Su-35 borbeni je avion četvrte generacije s visokim specifikacijama i njim upravlja jedan pilot. Zahvaljujući uređajima kojima je opremljen, u stanju je izvoditi misije s visokim stepenom preciznosti, tako da može pratiti 30 ciljeva i istovremeno napadati osam zračnih ili dva kopnena cilja.

Su-35 ušao je u vojnu službu 2015, nadmašivši svoju konkurenciju u svijetu, kao što je francuski Rafale F-16.

Izvor: Al Jazeera