Trumpovi advokati traže zaustavljanje objave poreznih prijava

Istražitelji tvrde kako su im informacije o porezima potrebne da bi odlučili jesu li te isplate bile ilegalne (EPA)

Odvjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa od Vrhovnog suda traže da zaustavi objavu njegovih poreznih prijava, čime se borba za informacije o predsjednikovom financijskom stanju seli na najviše pravno tijelo u SAD-u.

Zahtjev Vrhovnom sudu stiže nakon što su sudovi nižih instanci odlučili da njegovo računovodstvo istražiteljima mora predati dokumente, javlja Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Trumpov odvjetnik Jay Sekulow priopćio je kako se nada da će najviši američki sud “promijeniti opasnu i štetnu odluku žalbenog suda”.

Zahtjev za predaju informacija o povratu poreza na Manhattanu povezan je s isplatama dvjema ženama u zamjenu za njihovu šutnju oko navodnih afera s Trumpom uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Istražitelji tvrde kako su im te informacije potrebne da bi odlučili jesu li te isplate bile ilegalne.

Izgradio carstvo nekretnina

Prethodno je žalbeni sud odlučio da Trumpove računovođe moraju tužiteljima predati njegove porezne prijave za posljednjih osam godina.

Presuda omogućuje tužiteljima da izdaju obvezujući nalog tvrtki Mazars LLP za dostavu dokumenata, javio je Reuters.

Njujorški tužitelj, demokrat Cyrus Vance Jr., zatražio je osobne i poslovne porezne prijave od 2011. do 2018. godine, u okviru istrage o poslovanju predsjednika i njegove obitelji.

Trump, koji je preko svoje njujorške tvrtke izgradio carstvo nekretnina prije ulaska u Bijelu kuću, suočen je i s istragom o mogućem opozivu u Zastupničkom domu Kongresa, koji kontroliraju demokrati.

Izvor: Agencije