Netflix uvažio prigovore Poljske

Bit će tako jasno da je koncentracijske logore u Poljskoj sagradio i vodio njemački nacistički režim, kažu u Netflixu (EPA)

Netflix je objavio da će dodati tekstualna objašnjenja nekim kartama koje se pojavljuju u dokumentarnoj seriji o holokaustu pod nazivom “The Devil Next Door” (Vrag u susjedstvu) nakon što je poljska vlada upozorila na “historijske  netočnosti”, prenosi Hina.

Premijer Mateusz Morawiecki prigovorio je da se u toj seriji o suđenju osumnjičenom nacističkom ratnom zločincu Johnu Demjanjuku, Ukrajincu koji je kasnije živio u SAD-u, “pojavljuje karta koja pogrešno smješta nekoliko njemačkih nacističkih koncentracijskih logora unutar granica moderne Poljske”.

“Nema komentara niti ikakvog objašnjenja da su tim logorima upravljali Nijemci”, rekao je u ponedjeljak, dodajući da karta “zavarava gledatelje da je Poljska bila odgovorna za osnivanje i vođenje tih logora i za zločine koji su bili u njima počinjeni”.

Prijetnja tužbom

Prigovor je uputio i Poljski institut za nacionalno sjećanje, koji je zaprijetio Netflixu tužbom.

Netflix je na to odgovorio da će dodati tekstualna objašnjenja uz neke karte koje se pojavljuju u toj seriji.

“Bit će tako jasno da je koncentracijske logore u Poljskoj sagradio i vodio njemački nacistički režim koji je izvršio invaziju na tu zemlju i okupirao je od 1939. do 1945.”, saopćio je Netflix.

Poljska vlada jako pazi da se njemačke koncentracijske logore koji su postojali na teritoriju današnje Poljske ne opisuje kao “poljske”.

Izvor: Agencije