Morales: Želio bih da se vratim u Boliviju

Morales je podnio ostavku nakon protesta i nasilja poslije izbora 20. oktobra koji su mu donijeli pobjedu pomračenu optužbama za prevaru (Reuters)

Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales izjavio je danas za Reuters da bi želio da se vrati u Boliviju iz Meksika, gdje se nalazi u azilu, ali bi novi izbori mogli biti održani i bez njega.

Morales je podnio ostavku u nedjelju, nakon protesta i nasilja poslije izbora 20. oktobra koji su mu donijeli pobjedu pomračenu optužbama za prevaru.

On je također rekao da nije organizovao kontra demonstracije u Boliviji iz Meksika, prenosi Tanjug.

Privremena samoproglašena predsjednica Bolivije Jeanine Anez izjavila je da je svrgnuti bivši predsjednik Morales slobodan da se vrati, ali da će morati da odgovori na navode o izbornoj prevari i da neće imati imunitet.

Anez je rekla da je razgovarala sa zakonodavcima iz Moralesove stranke u nastojanju da razriješi krizu u zemlji i naglasila da su novi izbori vjerovatni, mada je navela malo detalja.

Rekla je, međutim, da Morales neće biti dobrodošao ni na jednim novim izborima.

Morales, prvi bolivijski predsjednik koji pripada starosjedilačkom narodu, zemljom je upravljao od 2006. godine, a nepunih mjesec dana nakon što je po četvrti put izabran za predsjednika, bio je prinuđen da podnese ostavku.

Ostavka nakon izvještaja SAD-a

Moralesova vlada pala je nakon što je Organizacija američkih država (OAS) obavila reviziju izbora i izjavila da postoje teške izborne nepravilnosti.

Saveznici su zbog tog izvještaja napustili Vladu, a vojska je pozvala na Moralesovu ostavku.

AP je ranije objavio da je Moralesov odlazak dramatičan pad za bivšeg pastira lama i vođe sindikata uzgajivača koke. Agencija je dalje podsjetila da je za 14 godina kao predsjednik Bolovije, Morales pomogao da se milioni izvuku iz siromaštva, povećao je socijalna prava i doveo do visokog ekonomskog rasta u najsiromašnijoj zemlji Južne Amerike.

Izvor: Agencije