Litvanija i Norveška razmijenile špijune s Rusijom

Frode Berg bio je osuđen u Rusiji ove godine po optužbama da je prikupljao tajne informacije o ruskim podmornicama (EPA)

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pomilovao je dva osuđena ruska špijuna, objavio je u petak njegov ured, a šef litvanske obavještajne službe potvrdio je da su uspješno razmijenjena za državljane Litvanije i Norveške.

Osuđeni Nikolaj Filipčenko i Sergej Mojsejenko dobili su oprost i oslobođeni su služenja preostalog dijela kazne, navodi se iz ureda predsjednika.

Dosad su odslužili dvije godine, prenosi Hina od agencije dpa.

Direktor litvanske obavještajne službe Darius Jauniskis rekao je da su Rusi razmijenjeni za dvojicu državljana Litvanije i državljanina Norveške.

Operacija razmjene

“Ovog petka uspješno je obavljena operacija razmjene. Litvanski državljani Jevgenij Mataitis i Aristidas Tamosaitis te norveški državljanin Frode Berg stigli su u Latviju”, rekao je novinarima direktor litvanske obavještajne službe, prenosi agencija France-Presse.

Dodao je da je razmjena obavljena na litvanskom graničnom prijelazu.

Norvežanin je bio osuđen u Rusiji ove godine po optužbama da je prikupljao tajne informacije o ruskim podmornicama, a Litvanci su osuđeni na tri godine pod optužbama da su prikupljali informacije za litvansku vojsku.

Odnosi između Rusije i Litvanije, dvije bivše sovjetske države, posebno su napeti od 2014, kad je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Izvor: Agencije