Konstruktivan američko-katarski dijalog o borbi protiv terorizma

Dvije strane razgovarale su i o osiguravanju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. u Kataru (Arhiva)

Američki State Department saopćio je da je treći američko-katarski dijalog o borbi protiv terorizma bio plodan i konstruktivan te da su obje strane obnovile zajedničku predanost strateškom partnerstvu u borbi protiv terorizma i nastavku saradnje u borbi protiv finansiranja terorizma.

To je navedeno u saopćenju iz State Departmenta u četvrtak, vezano za tok dijaloga koji je vođen u utorak u njegovom sjedištu u Washingtonu.

Dvije strane razgovarale su o regionalnim prijetnjama, međunarodnim partnerstvima, borbi protiv pranja novca, zakonima protiv mreža finansiranja terorizma i poštivanju sankcija, kao i o razmjeni informacija, sigurnosti zračnog saobraćaja i osiguravanju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. u Kataru, navodi se u saopćenju.

Američku delegaciju predvodio je Nathan Sales, koordinator za borbu protiv terorizma State Departmenta, dok je katarsku predvodio Abdulaziz Abdullah al-Ansari, predsjednik Nacionalnog odbora za borbu protiv terorizma.

Borba protiv ISIL-a

To je treći američko-katarski dijalog o borbi protiv terorizma otkad su dvije strane potpisale Memorandum o razumijevanju u tu svrhu 11. jula 2017.

U Izvještaju State Departmenta o borbi protiv terorizma za 2017. piše da je Katar igrao ključnu ulogu u međunarodnoj koaliciji protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) i terorističkih grupa, ali se napominje da je zaljevska kriza negativno utjecala na antiterorističke napore u regiji.

U izvještaju se ističe da je u Kataru približno 10.000 američkih vojnika u dva vojna objekta, koja su ključna u koalicijskim naporima, i da je ta država pružila znatnu podršku u olakšavanju američkih vojnih operacija u regiji.

Izvor: Al Jazeera