Izrael izveo zračne napade nakon raketiranja iz Gaze

Izraelski antiraketni sistem zaustavlja rakete ispaljene iz Pojasa Gaze (Reuters)

Izrael je izveo niz zračnih napada na ciljeve povezane s grupom Islamski džihad u Gazi, nakon što je raketna paljba prekinula primirje koje je trajalo jedan dan, saopćila je u petak izraelska vojska.

“Izraelske odbrambene snage trenutno napadaju terorističke mete Islamskog džihada u Pojasu Gaze”, napisala je izraelska vojska na WhatsApp poruci novinarima, prenosi Al Jazeera English.

Izraelski borbeni avion je prošle noći ciljao postrojenje Islamskog džihada za proizvodnju dijelova raketa i komandni centar u Khan Yuinsu, navedeno je u vojnom saopćenju, u kojem je ocijenjeno da se na kršenje prekida vatre gleda vrlo ozbiljno.

Kratko primirje

Palestinski izvori su naveli da je nekoliko ljudi lakše ranjeno u tim udarima i da je pričinjena šteta u napadima na postrojenja Islamskog džihda u Khan Yunisu i Rafiahu na jugu Pojasa Gaze, prenose izraelski mediji, piše Beta.

Samo nekoliko sati nakon objave prekida vatre, u četvrtak ujutro je pet raketa ispaljeno iz Pojasa Gaze, od kojih su dvije presretnute.

U petak poslije podne je ponovo ispaljena raketa, nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanyahu ocijenio da su “neprijatelji dobili poruku da možemo dospjeti do svakog”.

U petak navečer su ispaljene još dvije rakete i također su presretnute.

Prekid vatre stupio je na snagu 48 sati nakon ciljanog ubistva jednog od glavnih komandira Islamskog džihada Baha Abu al-Atte i njegove supruge u udaru iz zraka na njihov dom u Gaza Cityju.

Izraelska civilna odbrana je tada ukinula sigurnosna ograničenja u većem dijelu zemlje, osim kod granice s Gazom.

Izraelska vojska priznala da je ubila palestinsku porodicu

Izraelski vojni glasnogovornik je objavio da su ciljevi operacije nazvane “Crni pojas” postignuti.

Izraelska vojska priznala je da je u jednom od ovosedmičnih zračnih napada u Gazi ubijena osmočlana palestinska porodica, prenosi Anadolija.

Pozivajući se na izjavu glasnogovornika izraelske vojske, list “Haaretz“ javlja kako su izraelske zračne snage u srijedu “greškom“ pogodile stambenu u mjestu Deir al-Balah jer su mislili da je prazna.

Izraelska vojska je pokrenula istragu o tom napadu u kojem je ubijena osmočlana palestinska porodica, uključujući i petoro djece.

Prvobitno su izraelske snage saopćile da je meta napada bio Rasmi Asoarka, istaknuti član palestinskog pokreta Islamski džihad.

Tokom dvodnevnih zračnih napada izraelska vojska je u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi ubila najmanje 34, a ranila više od stotinu osoba.

Uz posredovanje Egipta, izraelske snage i palestinski pokreti su jučer proglasili prekid sukoba u Gazi, ali situacija u toj regiji je i dalje izuzetno napeta.

Islamski džihad je ispalio oko 450 raketa na jug i centar Izraela, a vojska tvrdi da je odbrambeni sistem presreo 90 posto raketa ispaljenih na naseljena područja.

Rakete su ispaljivane na sjever čak do Tel Aviva, zbog čega je, između ostalog, obustavljena nastava u školama.

Izvor: Al Jazeera i agencije