Francis Boyle: Nastavak francuskog mentaliteta prema BiH

Francuski predsjednik je Bosnu i Hercegovinu nazvao tempiranom bombom (EPA)

Komentar francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja kuca uz granicu Hrvatske profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois Francis Boyle nazvao je nastavkom mentaliteta „koji je Francuska uvijek imala prema Bosni i Hercegovini.“

„Macron je nastavak mentaliteta koji je Francuska uvijek imala prema Bosancima, zajedno sa Britancima“, rekao je Boyle za Al Jazeeru, pritom koristeći termin ‘krstaški mentalitet’.

Francis Boyle, koji je bio i pravni zastupnik i agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnom sudu pravde u Hagu rekao je da je još tokom rata od bosanskih vlasti tražio odobrenje da tuži Francusku, Veliku Britaniju i Rusiju optužujući te zemlje da su pomagale i odobravale „jugoslovenski genocid nad nama“.

„Nastavio sam to raditi tokom ljeta 1993. godine. No, do jeseni te godine, naša situacija je bila zaista očajna. Bili smo na putu da u potpunosti budemo uništeni“, rekao je Boyle.

„Također, krajem jula 1993. godine sam javno govorio u sjedištu UN-a u New Yorku. Uz mene je bio Muhamed Sacirbey kada sam javno zaprijetio tužbom protiv svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ako nam nametnu Owen-Stoltenbergov plan, i to sam zaista i mislio uraditi.“

Macron: BiH je tempirana bomba

U opsežnom intervjuu za list The Economist, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je govorio o državama koje žele pristupiti u Evropsku uniju. Bosnu i Hercegovinu je u tom intervjuu nazvao “tempiranom bombom koja otkucava tik uz Hrvatsku”, ističući da se BiH “suočava se s problemom povratnika sa stranih ratišta”. Takva izjava Macrona izazvala je oštre reakcije u BiH ali i u Evropi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić odbacio je Macronove optužbe da je BiH „tempirana bomba“ pridružujući se pozivima francuskom predsjedniku Macronu da posjeti BiH i lično se uvjeti u efikasnost bosanskih institucija u borbi protiv ekstremizma i terorizma, dok je bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić također pozvala Macrona da posjeti BiH koju je nazvala „jednom od najotpornijih zemalja u Evropi“.

„Predsednik Emmanuel Macron bi trebalo da prihvati poziv mladih i posjeti Bosnu i Hercegovinu, jednu od najotpornijih zemalja u Evropi, koja uprkos svemu što joj je učinjeno u posljednjih trideset godina, i dalje stoji s nadom“, navela je Pusić na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera