Erdogan: Nećemo dozvoliti da bilo ko uzurpira prava kiparskih Turaka

'Niko, posebno Evropska unija, nema pravo pretvoriti kiparske Turke u zarobljenike igara kiparskih Grka', kaže Erdogan (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska nikada neće dozvoliti da bilo ko uzurpira prava kiparskih Turaka na resurse ugljikovodika u istočnom Mediteranu.

“Kao zemlja garant i njihova domovina, mi ćemo i dalje biti uz kiparske Turke”, poručio je Erdogan, prenosi Anadolija.

Istakao je također da napori koje poduzima Turska kako bi se postiglo pravedno i održivo političko rješenje za Kipar nisu jednako uzvraćeni na južnoj strani.

“Niko, posebno Evropska unija, nema pravo pretvoriti kiparske Turke u zarobljenike igara kiparskih Grka”, kazao je turski predsjednik, dodajući da njegova zemlja ima određene obaveze prema kiparskim Turcima.

“U okviru naših historijskih i ugovornih obaveza, učinit ćemo sve da se zastava Turske Republike Sjeverni Kipar ponosno vihori na morima i na nebu kao i na kopnu”, rekao je Erdogan.

Ilegalne aktivnosti

Evropska unija tvrdi da su aktivnosti bušenja u istočnom Mediteranu koje provodi Turska ilegalne zbog čega je poduzela određene mjere protiv zvanične Ankare.

Kipar želi postati važan energetski snabdjevač u istočnom dijelu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer plina prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve plina jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju otoka.

Turska, koja od 1974. godine drži pod vojnom okupacijom sjevernu trećinu Kipra, protivi se da Republika Kipar, kojom upravljaju Grci, istražuje i eksploatira plin.

Izvor: Agencije