Anez: Morales ne može učestvovati na izborima

Nova vlada počela je dobiti međunarodna priznanja, ali se u zemlji njen legitimitet dovodi u pitanje (EPA)
Nova vlada počela je dobiti međunarodna priznanja, ali se u zemlji njen legitimitet dovodi u pitanje (EPA)

Potpredsjednica Senata Bolivije Jeanine Anez, koja se proglasila predsjednicom te zemlje, izjavila je da se bivši predsjednik Evo Morales ne može kandidirati na bilo kojim narednim izborima, ali da njegova stranka može.

Ona je rekla da Moralesov Pokret za socijalizam “ima puno pravo učestvovati na izborima” i da ta stranka “može tražiti kandidate”, ne računajući doskorašnjeg predsjednika i bivšeg potpredsjednika Bolivije Alvara Garciju Lineru, javlja Beta, pozivajući se na AP.

Anez navodi da želi ponovo uspostavi stabilnost u Boliviji, ali je pristalice Moralesa, koji se sklonio u Meksiko, optužuju za prisvajanje vlasti.

Neregularnosti na izborima

Za sada nije poznato da li zvaničnici Bolivije, pogođene teškom političkom krizom, moraju formalno zabraniti Moralesu učešće na izborima.

Morales je u nedjelju podnio ostavku, na poziv vojske da to učini, nakon višesedmičnih masovnih demonstracija zbog navodne krađe na izborima 20. oktobra.

On je nakon izbora tvrdio da je obezbijedio četvrti predsjednički mandat.

Organizacija američkih država provela je reviziju izbornog procesa i zaključila da je bilo velikih neregularnosti.

Nova privremena vlada Bolivije, na čelu s Anez, počela je dobijati međunarodna priznanja, ali se u zemlji njen legitimitet dovodi u pitanje.

Meksiko, koji je Moralesu dao azil, smatra njegovo zbacivanje državnim udarom, kao i druge lijeve vlade u Latinskoj Americi.

Podrška Juanu Guaidu

Anez kao predsjednicu priznali su SAD, Velika Britanija, Brazil, Kolumbija i Gvatemala.

Anez je objavila da će priznati venecuelanskog opozicionog lidera Juana Guaida kao legitimnog predsjednika te zemlje.

Nakon što se Guaido u januaru proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, njega su priznali SAD i 50 drugih država koje osporavaju legitimitet socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru, Moralesovom savezniku.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Bolivije, usljed velikih protesta organizovanih širom države nakon spornih rezultata oktobarskih izbora, podnio je ostavku. Moralesovi politički saveznici u regiji taj događaj su nazvali državnim udarom. Rusija podržava njegove tvrdnje i osuđuje proteste opozicije.

Sjedinjene Američke Države su službeno priznale novu privremenu predsjednicu Bolivije Jeanine Anez. Međutim, pristalice Eva Moralesa se protive njenom imenovanju. Dvije osobe su ubijene u nasilju koje je izbilo tokom demonstacija prvog dana njenog mandata.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO