Američki senatori traže poseban zakon o Hong Kongu

Aktom bi se od državnog sekretara tražilo da bar jednom godišnje potvrdi da Hong Kong i dalje ima dovoljno autonomije (EPA)

Dvojica visokih američkih senatora pokrenula su proces da Senat ubrza donošenje zakona kojim će Sjedinjene Američke Države pod poseban nadzor staviti status Hong Konga, kao znak podrške prodemokratskim demonstracijama u gradu pod kineskom upravom.

Predsjedavajući Odbora za vanjske odnose Senata republikanac Jim Risch i senator Marco Rubio žele da jednoglasno donesu “Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu”.

Potvrda autonomije

Kako se navodi, tim aktom bi se od državnog sekretara tražilo da bar jednom godišnje potvrdi da Hong Kong i dalje ima dovoljno autonomije da bi mogao garantirati posebnu naknadu SAD-a za trgovinu.

Također bi predvidjela sankcije protiv zvaničnika odgovornih za kršenje ljudskih prava u Hong Kongu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Najava zakona stigla je uslijed ekspanzije nasilja tokom višemjesečnih protesta u tom gradu pod kineskom upravom.

Ipak, kako se navodi, ako to prođe Senat, mjera neće biti odmah upućena predsjedniku Donaldu Trumpu na potpisivanje, već mora da se uskladi sa zakonom koji je usvojio Predstavnički dom prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije