Al-Wehdat raskida ugovor s Nestleom zbog saradnje sa Izraelom

Pokret bojkota u Jordanu pohvalio je odluku uprave kluba da raskine ugovor o sponzorstvu nakon što su ih kontaktirali (Al Jazeera)

Piše: Mahmood al-Sharan

Pod pritiskom jordanske javnosti i nakon poziva Međunarodnog pokreta bojkota (BDS) u Jordanu, jordanski fudbalski klub Al-Wehdat saopćio je da raskida sponzorski ugovor sa Nestléom, nakon što je potvrđena veza ove kompanije s izraelskim proizvođačem hrane Osem.

Nestlé je proširio svoje sponzorstvo u jordanskom sportu nakon što je 2007. godine potpisao ugovor o sponzorstvu Jordanskog kupa s Jordanskim fudbalskim savezom, što je ovoj kompaniji omogućilo ulazak na fudbalske stadione kroz glavna vrata. Potom je uslijedio niz ugovora s lokalnim klubovima, među kojima se posebno ističu Al-Wehdat i Al-Faisaly.

BDS je dokazao da ova švicarska kompanija sarađuje s izraelskim vlastima kroz pokretanje fabrika na zemljištu prognanih Palestinaca, nakon što je 2000. godine preuzela 50,1 posto izraelske kompanije Osem.

Pokret je za Al Jazeeru potvrdio da je Nestlé najavio ulaganje više miliona dolara za pokretanje novog istraživačkog i razvojnog centra u Izraelu.

U skladu s tim, Abul Rahman Juma, jedan od navijača kluba Al-Wehdat, pokrenuo je kampanju među stanovnicima u izbjegličkim kampovima i na jordanskim univerzitetima s ciljem da se zaustavi obnavljanje ugovora između fudbalskog kluba i kompanije.

Odgovor kluba Al-Wehdat

Juma je izjavio kako su njegovi pokušaji, zajedno sa grupom mladih ljudi, uzburkali ustajalu vodu kada je u pitanju normalizacija odnosa s kompanijama koje podržavaju ekonomiju izraelske okupacije. Ističe da će nastaviti ulagati napore kako bi se izvršio pritisak na upravu kluba da prestane sarađivati sa svim takvim kompanijama.

Bashar Al-Hawamdeh, predsjednik kluba Al-Wehdat, potvrdio je da će sponzorski ugovor s Nestléom biti poništen, pojašnjavajući za Al-Jazeeru da je ugovor potpisala ranija uprava. Prema njegovim riječima, novoizabrana uprava odlučila je da neće obnoviti ugovor, kao odgovor na poziv BDS-a u Jordanu.

Al-Hawamdeh je dodao da je odluka donesena nakon podnošenja upita mnogim tijelima, uključujući odbore za suprotstavljanje normalizaciji odnosa i zastupnike, napominjući da je klub potpisnik proglasa pokreta BDS još od 2014. godine.

Kampanja bojkota se nastavlja

Klub Al-Wehdat smatra se jednim od stubova fudbalskog sporta u Jordanu, koji je dobio ime po palestinskom izbjegličkom kampu Al-Wehdat. Osnovan je 1956. godine a sve do 1966. godine je povezan s Agencijom Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), a potom se pridružio jordanskom Ministarstvu omladine i sporta.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije Osem Investments Ltd. prodao je 2013. godine svoj udio Nestléu, koji četiri godine kasnije uspijeva preuzeti izraelsku kompaniju u potpunosti.

Prema BDS-u, Nestlé posjeduje četiri tvornice na okupiranim palestinskim teritorijama (teritorije okupirane 1948.) i ilegalno eksploatira palestinsku imovinu, iskorištavajući nezakonitu situaciju u kojoj Izrael krši pravo na povratak izbjeglica.

Pokret bojkota u Jordanu pohvalio je odluku uprave kluba da raskine ugovor o sponzorstvu nakon što su ih kontaktirali.

Član ovog pokreta Hamza Khidr objašnjava da je prestanak poslovanja s Nestléom zbog kršenja međunarodnog prava i ljudskih prava u prvom redu dobrovoljna i etička odluka, a ne pravno obvezujuća, naglasivši da će se kampanja bojkota kompanije Nestlé u oblasti sporta nastaviti.

Očekivana odluka

Drugi stub jordanskog fudbala, klub Al-Faisaly, koji je osnovan 1941. godine, ozbiljno razmišlja o raskidu ugovora s ovom kompanijom, slično onome što je učinio njihov rival Al-Wehdat.

Očekuje se da će Al-Faisaly u narednom periodu obnoviti ugovor s Nestléom, prema riječima sekretara kluba Ramzija Abu Sundusa, koji je naglasio da uprava ovog kluba nije upućena u detalje o poslovanju kompanije te jesu li priče o njezinoj saradnji sa okupacijom tačne.

Abu Sundus je dodao da će, ako se dokažu takvi stavovi ove kompanije, uprava kluba Al-Faisaly poništiti ugovor.

Na tu temu, Jordanski fudbalski savez potvrdio je kako u posljednje tri godine nije bilo dogovora s kompanijom Nestlé, već da su ugovori potpisivani s drugim kompanijama.

Izvor: Al Jazeera