Trump poručio Erdoganu: Kupovina ruskih raketa je ozbiljan izazov

Najpouzdaniji američki partner u regiji je Turska, rekao je turski predsjednik američkom kolegi (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je nakon susreta s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom kako je kupovina ruskog sustava proturaketne obrane S-400 “vrlo ozbiljan izazov” za Sjedinjene Američke Države te izrazio nadu da će NATO saveznici uspjeti riješiti taj spor.

Nakon dugo očekivanog sastanka u Bijeloj kući radi rješavanja krize u odnosima, Trump je rekao kako je “veliki obožavatelj” turskog lidera te da su imali “prekrasan i produktivan” susret, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Nije, međutim, došlo do pomaka u nekim od ključnih pitanja, od Sirije do ruskog raketnog sustava S-400, konstatira britanska agencija.

Trumpova srdačna dobrodošlica Erdoganu u suprotnosti je s nezadovoljstvom američkog Kongresa zbog ofenzive Turske na Siriju i protjerivanja kurdskih boraca, glavnog partnera Washingtona u borbi protiv skupine Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Erdogan: Dijalogom riješiti problem S-400 i F-35

Trump je u Bijelu kuću doveo pet republikanskih senatora koji su razgovarali s Erdoganom o sirijskim Kurdima i isporuci raketnog sustava, zbog čega je Washington izbacio Tursku iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.

“Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo. Razgovarali smo danas o tome, razgovaramo o tome u budućnosti. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti tu situaciju”, rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Erdogan je ocijenio kako dvije države mogu riješiti spor oko ruskog raketnog sustava i borbenih aviona F-35 samo dijalogom.

“Turska i Sjedinjene Američke Države mogu zajedno raditi na uništenju ISIL-a i uspostavi mira u Siriji. Najpouzdaniji američki partner u regiji je Turska”, rekao je Erdogan.

Zatražio je od Trumpa da prestane s podrškom kurdskim borcima, koje Ankara doživljava kao neprijatelje. Istovremeno je bio i kritičan prema američkom Kongresu, posebno prema glasanju Zastupničkog doma prošlog mjeseca u korist neobavezujuće rezolucije kojom su ubojstva 1,5 milijuna Armenaca prije jednog stoljeća priznata kao genocid.

Macronove izjave o NATO-u Erdoganu neprihvatljive

Turski predsjednik je ocijenio “neprihvatljivima” izjave o NATO-u francuskog kolege Emmanuela Macrona, prema kojem je savez u stanju “moždane smrti”. Macron je i izrazio žaljenje zbog turskog ponašanja u Siriji, podsjeća AFP.

Trump je prenio kako je Erdogan tokom razgovora bio “veoma razočaran” Macronovim izjavama o NATO-u. “Mislim da se (turskom) predsjedniku doista nisu svidjele (…) i mislim da su mnogi ljudi isto reagirali”, dodao je.

“Neprihvatljivo”, rekao je kratko Erdogan.

“Nemate nikakvu koordinaciju strateške odluke Sjedinjenih Američkih Država s partnerima u NATO-u. Svjedoci smo i agresije jednog drugog NATO-ova partnera, Turske, na području na kojemu mi imamo interese”, rekao je Macron za tjednik The Economist, smjerajući na tursku vojnu intervenciju u Siriji.

Govoreći o Siriji, Erdogan je potvrdio da bi Turska za šest mjeseci do najdulje dvije godine mogla najmanje milijun sirijskih izbjeglica koje se sada nalaze pod zaštitom Ankare vratiti u sigurnu zonu uspostavljenu na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije