S. Koreja: SAD ponudio nastavak pregovora u decembru

Kim Jong-un, Donald Trump
Kim Jong-un i Trump sreli su se tri puta, ali nije bilo značajnog napretka jer je Pjongjang zahtijevao da se prvo ukinu sankcije (EPA)

Sjeverna Koreja priopćila je u četvrtak da je SAD predložio nastavak nuklearnih pregovora u prosincu, dok se približavaju krajnjem roku koji je postavio čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un da bi administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ponudila prihvatljiv dogovor za spas razgovora.

U izjavi koju su objavili državni mediji sjevernokorejski pregovarač Kim Myong-gil nije jasno rekao hoće li Sjeverna Koreja prihvatiti navodnu američku ponudu, prenosi Tanjug od agencije AP.

Rekao je da Sjeverna Koreja nema interesa za razgovore ako su oni usmjereni na kupovinu vremena bez razgovora o rješenjima.

Kim Myong-gil kazao je da Sjeverna Koreja nije voljna sklopiti dogovor o pitanjima od sekundarne važnosti, poput mogućih ponuda SAD-a da službeno proglasi kraj Korejskog rata (1950.–1953.), koji je zaustavljen prekidom vatre, a ne mirovnim ugovorom ili uspostavljanjem ureda za vezu između zemalja.

Prekinuti razgovori u Švedskoj

“Ako je pregovaračko rješenje pitanja moguće, spremni smo se sastati sa SAD-om bilo gdje i bilo kada”, rekao je Kim Myong-gil, koji je pozvao Washington da predstavi temeljno rješenje za odbacivanje svoje “neprijateljske politike” prema Sjevernoj Koreji.

Nuklearni pregovori između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Vijetnamu propali su nakon što je SAD odbacio zahtjeve Sjeverne Koreje za ublažavanje sankcija u zamjenu za sjevernokorejsko djelomično obustavljanje nuklearnih aktivnosti.

Razgovori na radnoj razini održani prošlog mjeseca u Švedskoj prekinuti su jer su Sjevernokorejci naveli da SAD ima stari stav i pristup.

Izvor: Agencije